Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u nekoliko opština u Hercegovini utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja, a razlog je nelegalni promet ovih životinja iz ugroženih područja zbog čega će biti podnesene krivične prijave.

Minić je rekao da je oko 70 svinja iz ugroženog područja transportovano u Hercegovinu, a nalazi su pokazali da je više od 80 odsto ispitanih svinja pozitivno na virus afričke kuge.

Istakao je od kraja sljedeće sedmice nastavljaju isplatu štete prouzrokovane afričkom kugom svinja.

– Sve veterinarske organizacije, a krajnji rok je 15. novembar, imaće obavezu popisa svih životinja. Nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete, niti ponovnog useljavanja životinja na farmama gdje je bila evidentirana afrička kuga – rekao je Minić.

On je naveo da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera da bi se moglo bezbjedno nastaviti sa svinjogojstvom.

Naglasio je da je do sada eutanazirano oko 48.000 svinja u Srpskoj.

Minić je ponovio da Republika Srpska ima aktivan pristup ovom problemu, da pravovremeno reaguje i da je situacija pod kontrolom.

Koordinator Resora za veterinarstvo u resornom ministarstvu Negoslav Lukić rekao je da su na vrijeme uspjeli da otkriju dva klastera u Nevesinju odakle su svinje prodate u Ljubinje, Bileću, Gacko i Berkoviće.

Republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević upozorio je da se prilikom transporta svinja mora imati uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja ili da dolaze iz nezaraženog područja.

– U suprotnom, kazna za pravno lice iznosi od 3.000 do 9.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 1.500 KM, koliko i za fizičko lice, te za samostalnog preduzetnika od 1.000 do 3.000 KM – rekao je Milijević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPred Administrativnom komisijom novi pravilnik za dodatne uštede u NSRS
Naredni članakPretresi na šest lokacija u Posavini, pronađeni marihuana i kokain