Vijesti

Milunović: Sretenje jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas Srni da je u ime Vlade Srpske prisustvovao u Orašcu obilježavanju Dana državnosti Srbije, koji je ujedno i jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji.

– Prvim srpskim ustankom počelo je stvaranje moderne srpske države, te njen kulturni, ekonomski i politički preporod nakon oslobađanja od viševjekovne turske vlasti – rekao je Milunović nakon svečanosti održane u Orašcu, mjestu gdje je donosena odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka.

On je istakao da je uz 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, važan datum i 15. februar 1835. godine kada je donesen Sretenjski ustav, jedean od najliberalnijih ustava u tadašnje vrijeme koji je previdio podjelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, na čemu počiva i današnja demokratija.

– Velika je čast bila prisustvovati ovim veličanstenom događaju i takođe je velika čast biti pripadnik naroda koji ima vjekovne slobodarske i demokratske tradicije – naglasio je Milunović.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close