Brzom reakcijom policijskih službenika više policijskih uprava, MUP Republike Srpske je za samo nekoliko časova pronašao lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje se dogodilo u Doboju, izjavila je za RTRS Mirna Miljanović načelnica odjeljenja za Odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Najvažnije da su izvršioci identifikovani i pronađeni – istakla je Miljanovićeva.

Navela je da će ostale detalje predstavnici Policijske uprave u Doboju saopštiti na vanrednoj konferenciji za novinare.

Kada je riječ o pedofilima i kako ih prepoznati, nažalost, kaže Miljanovićeva, pokazatelj je da je to neko najčešće blizak djetetu i neko koga porodica zna. Obično su to ljudi iz komšiluka, porodice, treneri,…

– Najbitnije je, u ovim slučajevima, obratiti pažnju na ponašanje djeteta, a prevashodno imati dobru komunikaciju sa djetetom, pratiti šta dijete govori, gdje se kreće, s kim ima komunikaciju na internetu, kad se povlači, kao i da za svaku sumnju potraži pomoć – rekla je Miljanovićeva.

Podsjetila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2010. godine sprovodi edukativna predavanja za djecu, ali i roditelje o opasnostma na internetu i društvenim mrežama.

– Cilj predavanja je da se djeci podigne svijest o opasnostima koje se mogu dogoditi na društvenim mrežama i komunikaciji sa nepoznatim ljudima. Predavanja su bila edukativne prirode i pozitivno su se odrazila – istakla je ona.

Kada je riječ o registru pedofila, Miljanovićeva je rekla, da se u njega upisuju sva lica koja su pravosnažno osuđena.

– Ova lica se po Zakonu ne smiju približavati mjestima gdje je povećano prisustvo djece, kao i da su ustanove i organizacije koje su u kontaktu sa djecom, u obavezi da prilikom zapošljavanja imaju obavezu, da vide da li je određeno lice upisano u registru pedofila – istakla je ona.

Miljanovićeva navodi da je registar ispunio svrhu, jer nema lica koja su ponovila krivično djelo.

– Uglavnom se, nažalost, radi o novim licima – dodala je ona. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVanredna konferencija za novinare povodom teškog ubistva u Doboju
Naredni članakGeneral Knežević danas preuzima dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH