Google sprema novu alatku koja će limitirati eksterne kolačiće za određeni broj Chrome korisnika.

Od 4. januara 2024. godine Google počinje da gasi eksterne kolačiće – nametljive računarske datoteke koje prate korisnikovo ponašanje i navike na internetu.

Tehnološki gigant će nasumično izabrati procenat korisnika Chromea širom svijeta – oko 30 miliona ljudi – koji će prvi koristiti funkciju pod nazivom “Tracking Protection”.

Kao dio kontroverznog Google Privacy Sandbox paketa, biće ograničeno veb sajtovima da koriste kolačiće trećih strana za praćenje korisnika dok pretražuju veb kako bi im se prikazivali relevantni oglasi.

Evo šta ta promjena znači za vas – i da li ćete morati nešto da uradite kada ona stupi na snagu.

Ako ste se našli među jednim procentom onih koji su nasumično izabrani za Tracking Protection 4. januara, vidjećete obavještenje u Chrome pregledaču za desktop ili mobilne uređaje.

Pisaće: “Vi ste jedan od prvih koji će iskusiti Tracking Protection, koji ograničava sajtove da koriste kolačiće trećih strana da bi vas pratili dok pretražujete”.

Promjena će se desiti automatski, tako da dok pretražujete veb, kolačići trećih strana će biti podrazumevano isključeni, ograničavajući mogućnost da vas prate na različitim veb lokacijama.

Svako ko želi da se eksterni kolačići iz bilo kog razloga zadrže u Chromeu, mogu ih ponovo omogućiti klikom na ikonu oka u polju za pretragu.

Međutim, čak i ako niste izabrani za početno testiranje, eksternim kolačićima u Chromeu dani su odbrojani.

Google planira da potpuno ukine upotrebu eksternih kolačića kada Tracking Protection stigne svim korisnicima u drugoj polovini 2024. godine.

Foto: nezavisne.com/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakXiaomi 14 Pro vjerovatno neće stići u Evropu
Naredni članakKoji su najvažniji običaji za Svetog Nikolu?