Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić ukazao je na potrebu da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju, bilo da se radi o starosnoj, porodičnoj ili invalidskoj, ubuduće elektronski razmjenjuje sa fondovim za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Јugoslavije.

Milić, koji je danas u Tesliću domaćin 14. susreta direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje zemalja nastalih na području bivše Јugoslavije, rekao je novinarima da je glavna tema dvodnevnog skupa upravo digitalizacija i elektronska razmjena svih podataka koji se operativno koriste u fondovima.

On je najavio da će na skupu inicirati da se sva neophodna dokumentacija koja je potrebna za ostvarivanje prava na penziju ubuduće elektronski razmjenjuje.

– Želimo da svi zajedno, našim korisnicima usluga pružimo pravovremenu kvalitetnu uslugu i da oni na svoje radno stečeno pravo, u ovom slučaju to je penzija, čekaju što kraće, odnosno da od momenta prekidanja radnog odnosa usljed ispunjavanja uslova za ostvarivanja prava na penziju do konačnog dobijanja rješenja i uvođenja u penzijski sistem i isplatu protekne u što kraćem periodu – poručio je Milić.

On je podsjetio da Fond PIO Republike Srpske, ali i većina fondova nastalih na području bivše Јugoslavije, već imaju potpisane bilateralne sporzume o elektronskoj razmjeni činjenice nastupa smrti za korisnike prava koji žive van države, a kojih je više od 53.000 koji žive na teritoriji 26 zemalja na četiri kontinenta.

– U ranijem periodu svi oni su bili u obavezi da do kraja tekuće godine dostave potvrdu o životu da bi im uredno nastavili isplaćivati penziju za narednu godinu. Već unazad osam godina naši korisnici prava koji žive van Republike Srpske ne moraju da dostavljaju potvrde o životu – izjavio je Milić.

On kaže da još ima nekoliko država sa kojima Fond PIO Reppublike Srpske nije potpisao međudržavni sporazum.

– Radimo uveliko na tome. Već u oktobru očekujemo potpisivanje sa austrijskim penzijskim fondom. Potpisali smo sa Australijom gdje ima par stotina korisnika prava, a do kraja tekuće godine očekujemo da se privedu razgovori sa njemačkim penzionim fondom – najavio je Milić.

Direktor federalnog Zavoda PIO/MIO Halid Subašić kaže da ovakvi skupovi doprinose boljem razumijevanju i boljem korisničkom iskustvu penzionera ma u kojoj zemlji bivše Јugoslavije oni ostvarili to pravo.

– Od prošle godine intenzivirali smo saradnju sa svim fondovima posebno sa Fondom Republike Srspke, formmirali smo i jednu radnu grupu koja će se baviti tehničkim pitanjima kao bi što prije riješili određene nesuglasice koje postoje – izjavio je Subašić.

Direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović ukazao je na odličnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srpskom, istakavši da susreti u ovom formatu pomažu da se lakše riješe otvorena pitanja među fondovima.

On navodi da će digitalizacijom korisnici lakše ostvariti svoja prava, što je i osnovni cilj, a zaposlenim u fondovima penzijsko-invalidskog osiguranja bržu i bolju razmjenu i komunikaciju što će podići efikasnost rada.

Susret direktora fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje država nastalih na području bivše Јugoslavije danas i sutra održava se u Zdravstveno turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću.

Domaćin stručnog skupa je Fond PIO Republike Srpske, a učestvuju predstavnici zavoda i fondova Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, dok je Zavod za penzijsko osiguranje Austrije gost.

Učesnici će razmatrati realizaciju zaključaka sa 13. susreta direktora penzijskih fondova održanog prošle godine u Crnoj Gori, prezentovati statističke podatke fondova i razmijeniti informacije o izmjenama propisa iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja od posljednjeg susreta.

Na dnevnom redu skupa su i izazovi elektronske razmjene dokumentacije između nosilaca osiguranja, te nakon završnih diskusija donošenje zaključaka.

Od kada se održavaju susreti direktora fondova/zavoda država nastalih na području bivše SFRЈ, Fond PIO Republike Srpske je drugi put domaćin skupa, a prethodno je bio domaćin 6. skupa u oktobru 2014. godine u Bijeljini u Etno-selu “Stanišići”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUsvojena instrukcija o pravu predlaganja političkih subjekata za dodjelu pozicija biračkih odbora
Naredni članakPrivredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju