NJUJORK – Kompanija Meta Platforms zaprijetila je da će povući Facebook i Instagram iz Evrope ako joj ne bude dozvoljeno da nastavi s transferom korisničkih podataka u SAD.

Ova kompanija je u godišnjem izvejštaju navela da ako ne može da računa u novim ili postojećim sporazumima na takozvane standardne ugovorne klauzule za slanje podataka u SAD, onda u Evropi “vjerovatno neće moći da ponudi veliki broj najvažnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram”, prenosi “Blumberg”.

Evropski regulatori trenutno prerađuju propise o prenosu podataka evropskih korisnika preko Atlantika, nakon što je Evropski sud pravde u julu 2020. proglasio nevažećim raniji sporazum sa SAD-om o zaštiti privatnosti.

Mada je malo vjerovatno da će Meta zaista povući svoje vodeće servise sa jednog od svojih najunosnijih tržišta, njena poruka ukazuje na sve jače napetosti između društvenih medija i zakonodavaca oko vlasništva nad korisničkim podacima.

Evropska komisija je intenzivirala pregovore sa Vašingtonom, ali joj je potrebno više vremena imajući u vidu složenost problematike o kojoj se razgovara i potrebu da se uspostavi ravnoteža između privatnosti i nacionalne bezbjednosti, naveo je portparol Komisije u pisanom odgovoru na upit agencije “Blumberg”.

“Samo aranžman koji je potpuno u skladu sa zahtjevima koje je postavio sud EU može da obezbijedi stabilnost i pravnu sigurnost koju očekuju akcionari na obe strane Atlantika”, dodao je portparol.

Irska agencija za zaštitu privatnosti je u avgustu 2020. presudila da Facebokova upotreba standardnih ugovornih klauzula za obradu evropskih podataka krši Opštu regulativu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) i da treba da bude suspendovana. Konačna odluka trebalo bi da bude donijeta u prvoj polovini ove godine.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakRolls-Royce redizajnirao poznati simbol
Naredni članakZa rad u uslovima pandemije počašćeni odmorom na Kanarskim ostrvima