Mercedes navodno zaustavlja razvoj svoje nove mehaničke platforme za proizvodnju velikih električnih vozila (MB.EA), najvjerovatnije zbog sporije prodaje modela EQE i EQS nego što se očekivalo.

Kako je izvjestio Handelsblatt, ovaj potez bi trebalo da uštedi milijarde u troškovima razvoja jer Mercedes preispituje svoju strategiju za buduće luksuzne automobile.

Ovo je velika promjena jer je planirano da platforma MB.EA, koja je trebalo da bude spremna 2028. godine, donese nekoliko tehnologija prikazanih na modelu ultra dugog dometa Vision EQXX.

Među njima je bio i domet od preko hiljadu kilometara. Ali izgleda da (barem za sada) od te autonomije nema ništa.

Umjesto toga, izvještaji kažu da će Mercedes napraviti polukružni zaokret i preusmjeriti uštede u dalji razvoj svoje EVA2 mehaničke platforme, koju trenutno koriste pomenute električne krstarice EQS i EQE.

I pošto šef Mercedes-Benza Ola Kelenius uvjerava akcionare da će kompanija nastaviti da proizvodi električne motore i motore sa unutrašnjim sagorijevanjem u doglednoj budućnosti, ukidanje MB.EA platforme moglo bi da produži postojanje modela poput prestižne limuzine S-Klase, dok prelazak na čisto električna vozila ne postane izvodljiviji.

“Mercedes-Benz će dosledno stvarati preduslove za novi vozni park sa neutralnim emisijama CO2 do 2039. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

“Očekujemo da će globalni udio električnih automobila i plug-in hibrida u prodaji naših novih automobila dostići 50 odsto u drugoj polovini ove decenije. Tempo transformacije je određen tržišnim uslovima i potrebama naših kupaca.”

“Napravićemo savršen Mercedes za svaki zahtjev kupca. Tokom 2030-ih, fleksibilno ćemo ponuditi vozila sa potpuno električnim pogonom ili elektrifikovanim visokotehnološkim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem”, saopštila je kompanija.

“Da bismo to postigli, učinili smo našu proizvodnju fleksibilnom u smislu pogonskih sistema. Da bismo dalje razvijali naš portfolio proizvoda, održivo ćemo koristiti efikasnost između novih i postojećih modela. Svi novi Mercedes-Benz modeli će zadovoljiti najviše zahteve naših kupaca”, zaključuje se u saopštenju njemačkog proizvođača automobila.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPoraz Sloge Meridian od Širokog Brijega
Naredni članakPoboljšani uređaj za praćenje stiže sljedeće godine