​Kompanija Refined Marques je predstavila svoj prvi unikatni model, a to je Mercedes-AMG G63 Cabriolet, koji će biti dostupan u samo 20 primjeraka, a svaki od njih će koštati 1.2 miliona evra.

Oni koji su dobro upoznati s Mercedesovom G-Klasom znaju da se ona i ranije nudila kao kabriolet, ali to ne važi za model G63.

Nova ideja je rođena kada je tada petogodišnji sin vlasnika kompanije Refined Marques pitao da li Brabus G700 u kojem se vozio može biti napravljen s mekanim krovom i malim vratima koja može koristiti za ulazak i izlazak. Njegov otac je zatim odlučio da napravi unikatni automobil kako bi ostvario ideju svog sina.

Priča je mogla tu da se završi, ali pojavio se interes za ovaj unikat, posebno kada je riječ o vlasnicima modela G500 Cabriolet Final Edition 200, koji su željeli moderniju verziju s “ispravljenim” svim poznatim problemima.

Stvari poput zadnjih “samoubilačkih” vrata, većeg prostora za noge putnika na zadnjem sjedištu, lakše otvaranje i zatvaranje krova i prtljažnika su važni aspekti koji su u slučaju modela G500 Cabriolet zanemareni. Pored toga, vlasnici su željeli više snage.

Primjerci modela Mercedes-AMG G63 (2024) korišteni za kreiranje specijalnih automobila su pokretani 4,0 litarskim twin-turbo V8 motorom, koji razvija 577 KS i 850 Nm obrtnog momenta.

G500 Cabriolet Final Edition 200 je bio posljednji slučaj kada je Mercedes ponudio G-Klasu kao kabriolet. Proizvedeno je samo 200 primjeraka, a pokreće ih 5,5 litarski V8 motor koji isporučuje 388 KS i 540 Nm obrtnog momenta. Ovo nije najrijeđi Mercedesov model, ali je prilično blizu tome.

Postojao je i Mercedes-Maybach G650 Landaulet baziran na modelu G63 4×4 Squared, ali Maybachov luksuzni i elektronski kontrolisani mekani krov je zamjenio zadnji dio krova. Jon Olsson je takođe napravio kabrioletsku verziju istog vozila s više dramatičnom završnom obradom.

Među vlasnicima modela G500 Cabriolet koji su kontaktirali kompaniju Refined Marques i naručili G63 Cabrio je i jedna vlasnica koja se požalila da je slomila štiklu i pocijepala haljinu prilikom izlaska iz zadnjeg dijela svog modela G500. Kada je čula za G63 Cabrio projekat, odmah je uplatila depozit.

Razvoj automobila je trajao 18 mjeseci, a na njemu je radio tim u Njemačkoj sastavljen od mehaničara iz Formule 1 i onih koji se bave superautomobilima. Prioritet je bio pojednostaviti mehanizam krova.

Prvi primjerak od planiranih 20 je predstavljen nedavno u Monaku, lakiran je u China plavu boju, dok je unutrašnjost presvučena crvenom kožom s plavim koncem. Mekani krov je takođe u crvenoj boji. Od preostalih 19 primjeraka svaki će Mercedes-AMG G63 Cabrio biti unikatan, od boje karoserije do specifikacija unutrašnjosti.

Do sada je prodato 17 od pomenutih 20 planiranih primjeraka, navodi “AutoBlog”.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakHonor X50 GT možda bude lansiran kao Honor X50 Pro
Naredni članakKako spriječiti prejedanje tokom praznika?