Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić pozvao je večeras ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da riješe politička ubistva koja su se desila u prethodnom periodu.

Mektić je, učestvujući u dijaloškoj emisiji u programu RTRS-a zajedno sa Lukačem, rekao da su 12 godina na vlasti a ta ubistva, kako je naglasio, još uvijek nisu rasvijetljena kao što je ubistvo Miodraga Šušnice s početka rada, Srđana Kneževića, Rista Jugovića, Milana Vukelića…

Govoreći o bezbjednosno-političkoj situaciji u BiH, Mektić je rekao da nije dobra i da se građani moraju plašiti, jer ovdje nema sigurne egzistencije, niti stranih ulaganja, što je uslov za bolji život.

“Nažalost, mladi ljudi nas napuštaju, a to je posljedica i loše političko-bezbjednosne situacije”, upozorava Mektić.

Sa iznesenim tvrdnjama Mektića nije se složio Lukač, tvrdeći da su građani Republike Srpske bezbjedni i da MUP radi na rasvjetljavanju ranije počinjenih ubistava zajedno sa drugim policijskim agencijama, najavljujući da će ovih dana biti nekih novih saslušanja upravo zbog tih ubistava.

Mektić je kazao da bezbjednosnu situaciju ugrožavaju i pojedini politički lideri koji šalju nacionalističke poruke, što je loše za sve narode.

I ovom prilikom Mektić je rekao da su pripadnici “Srbske časti”, uglavnom lica iz kriminalnog miljea i da su u pitanju paravojne formacije koje vlast pravi za “obračun” sa neistomišljenicima.

Za Lukača te tvrdnje nisu prihvatljive i on naglašava da u Republici Srpskoj nema paravojnih struktura niti će ih, kako kaže, biti.

Lukač je rekao da se na području Federacije BiH nalaze razni paradžemati i kampovi koji su prijetnja za bezbijednost.

Mektić je rekao da je i o tome govorio kada je bilo aktivno i da u Federaciji ima radikalizma, ekstremizma i huškača i da redovno i na to upozorava.

“Zašto je problem kada se ukazuje i na negativne pojave u Srpskoj kada ih ima”, pitao je Mektić Lukača i dodao:

“U priču u vezi sa ‘Srbskom časti’ umiješao se i predsjednik Udruženja `Veterani Republike Srpske` Duško Vukotić, a o čemu je riječ vidljivo je i iz snimaka sa interneta o djeci iz Srpske koja idu na vojnu obuku u centre u Rusiji”, kaže  Mektić i dodaje da ne zna o čijoj je djeci riječ, ali da zna da su iz Republike Srpske i da “sigurno nisu djeca ministara, niti bogataša, već siromaha”.

“Glavni problem ove zemlje je pravosuđe u BiH koje ne reaguje i to je pogubno za sve građane i narode “, rekao je Mektić,

On je konstatovao da korumpirani političari zbog svog opstanka na vlasti drže građane kao taoce, apostrofirajući da je jedan od njih Milorad Dodik i da bi za Srbe bilo najbolje da ode s vlasti, što je Lukač negirao.

(BN)

Prethodni članakVozači duguju 19,7 miliona KM za saobraćajne prekršaje
Naredni članakIspovijesti mladih koji su otišli iz BiH: Sigurnost našli pod tuđim nebom