Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika kojim je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić SPC pripisao sektaštvo, a Svetom Savi fašizam.

Vijeće je povodom medijskih navoda o ovom incidentu zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice, koji je po prijemu informacije izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak.

Kako je navedeno u objavi Vijeća na društvenim mrežama, od imama Mahića je zatraženo da se na sutrašnjoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvrijedio, te da će sprovedenim disciplinskim postupkom Mahić biti primjerno sankcionisan.

– Međureligijsko vijeće u BiH uvijek će biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike – navedeno je u objavi.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvjetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Snimak je uklonjen sa navedenog portala, na kojem je bio dostupan do jutros.

Foto: mrv.ba

Izvor: SRNA

Prethodni članakRVI: Među prioritetima usklađivanje osnovice obračuna lične invalidnine
Naredni članakKošarac: Kadrovi iz Srpske okupljeni oko politika Vlade i NSRS