BIJELJINA – Među korisnicima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske je 16 penzionera sa navršenih 100 i više godina života, saopšteno je iz ovog fonda.

Njih 12 živi u Republici Srpskoj, tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj, a od 16 stogodišnjih penzionera je 13 žena i trojica muškaraca.

Najstariji penzioner čiji su inicijali U.Đ. rođena je početkom prošlog vijeka – 1912. godine, ima navršenih 106 godina i živi u Srbiji, a penziju koristi od 1976. godine.

Najstariji penzioner nije istovremeno i korisnik prava sa najdužim periodom korištenja penzije, a taj rekord pripada ženi čiji su inicijali B.Đ, a koja pravo na penziju koristi već 60 godina – od 1958. godine.

U dužini korištenja prava u penzijskom fondu Republike Srpske slijede Ž.A. sa 59 godina, S.S sa 57 godina i K.R. sa 54 godine od priznavanja prava na penziju i sve su sa područja Krajine.

Prema podacima iz matične evidencije korisnika prava, najdugovječniji penzioneri žive na području Krajine, Romanije, Hercegovine i Podrinja.

Iz Fonda navode da je prosječni životni vijek u Republici Srpskoj danas 77,2 godine – za muškarce 74,7 godina, a za žene pet godina duže ili 79,7 godina.

U tekstu je navedeno i da je to za 10 godina kraće u odnosu na pojedine visokorazvijene zemlje Evrope ili Japana.

“Slučajevi penzionera stogodišnjaka i dalje su rijetkost, iako je u savremenom dobu došlo do produženja životnog vijeka, na šta je prvenstveno uticao tehničko-tehnološki napredak i poboljšanje radnih uslova, značajan napredak medicine u prevenciji i liječenju svih bolesti, a s tim i određeno poboljšanje životnog standarda”, ocjenjuju u saopštenju Fonda.

Nezavisne

Prethodni članakKoje polovnjake smo najviše pretraživali u 2018?
Naredni članakTri godine robije Cvjetku Stopariću: Pijan odvezao suvozača u smrt