Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske počeće da finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize.

Ovo je predviđeno izmjenama Pravilnika o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinskih sredstava koji je danas usvojio Upravni odbor Fonda.

Set medicinskih sredstava sadrži više od 20 stavki, kao što su mekani silikonski zavoj, sterilnu kompresu od gaze, neljepljivi povoj za rane, flaster u kolutu, gel za zaštitu, ublažavanje bola, pospješenje zacjeljivanja oštećenog tkiva usne šupljine, tubifast i drugo.

– Uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava se sprečavanje komplikacija izazvanim infekcijama i obezbjeđuje se kvalitetniji život oboljelih, jer lijek za buloznu epidermolizu ne postoji, a liječenje je isključivo simptomatsko koje podrazumijeva svakodnevnu njegu rana i previjanja – saopšteno je iz Fonda.

Uvrštavanjem seta na listu medicinskih sredstava sistemski se rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od bulozne eidermolize, jer ranije ovaj potrošni materijal nije bio ni na jednoj listi koju finansira Fond.

– Budući da su oboljeli od ove bolesti oslobođeni plaćanja participacije za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje i ovaj set medicinskih sredstava će u potpunosti finansirati Fond – navodi se u saopštenju.

Pravilnikom predviđeno da medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize predlaže ljekar specijalista – dermatovenerolog koji izdaje i nalog, a na osnovu prijedloga i naloga Fonda donosi rješenje.

Nalog Fond ovjerava za tromjesečne potrebe, a realizuju se u apotekama, što znači da je rješenje potrebno samo prvi put, odnosno prilikom prvog odobravanja prava, dok kasnije osiguranici ovo pravo ostvaruju ovjerom naloga u Fondu koji predlaže ljekar specijalista.

Iz Fonda podsjećaju da su od početka ove godine već nekoliko puta na listu lijekova koji se izdaju na recept uvrštavali lijekove za oboljele od rijetkih bolesti i teških hroničnih oboljenja kako bi i dalje oboljeli mogli da ostvaruju pravo na refundaciju troškova.

Novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept.

FZO je u toku ove godine uvrstio na listu više od 15 novih lijekova za rijetke bolesti i pojedina teška hronična oboljenja, te nastavlja praksu unapređenja kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite kreirajući paket prava u skladu sa mogućnostima i potrebama osiguranika, navodi se u saopštenju.

– Novine su rezultat saradnje sa predstavnicima udruženja pacijenata, što je još jedan dokaz uključivanja pacijenata u koncipiranje razvoja zdravstvenog osiguranja – istakli su u Fondu.

Primjena novog prava za oboljele od bulozne epidermolize počinje osmog dana nakon objave u “Službenom glasniku Republike Srpske” o čemu će javnost biti informisana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKostrešević: Saradnja sa svim policijskim agencijama na suzbijanju organizovanog kriminala
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 26.09.2023. godine