Strukovni sindikati doktora medicine, te medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske organizovaće štrajk zdravstvenih radnika, ukoliko Vlada Srpske ne prihvati socijalni dijalog sa ovim sindikatima i pristupi pregovorima o povećanju plata.

U saopštenju ovih sindikata navodi se da je Vladi Republike Srpske u novembru 2017. godine upućen zahtjev da se ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od ove godine poveća plata za 25 odsto.

“S obzirom da Vlada Srpske nije do 15. januara dostavila nikakav odgovor na taj zahtjev, donesena je odluka da se pristupi pripremama i organizovanju zajedničkog štrajka”, navodi se u saopštenju.

Ovi strukovni sindikati navode da su Zakonom o platama iz 2009. godine, čije su pojedine odredbe u koliziji sa Zakonom o radu, zdravstveni radnici dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge radnike, jer ostvaruju značajno manji obim prava po osnovu rada.

“Poznata je i činjenica da zdravstveni radnici već više od godinu dana ne mogu da ostvare prava na uvećanje osnovne plate za noćni rad i rad u dane vikenda i praznika, po osnovu obavljanja najsloženijih poslova, te posebnih i otežanih uslova rada”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine za povećanjem plata od 25 odsto podržala je Komora doktora medicine Srpske.

Izvor: Srna

Prethodni članakKamion karta za inostranstvo
Naredni članakNeizdavanje računa zatvorilo 581 radnju u RS