Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ocijenio je da je Ministarstvo poljoprivrede reagovalo odgovorno i profesionalno kada je riječ o bolesti afričke kuge svinja, te da je do sada isplaćeno više od 21 milion KM, kao i da farmeri mogu biti zadovoljni preduzetim mjerama.

Marinković je istakao da je od prvog dana od izbijanja kuge struka bila uključena, kao i da su terenske službe prebačene u žarišta i odradile posao kako su mogle u datom momentu.

– Šteta je ogromna. Vidjeli smo obračun da je to negdje oko 25 miliona KM i da je do sada isplaćeno nešto više od 21 milion KM – rekao je Marinković Srni.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici imaju uvjeravanja i nemaju razloga da sumnjaju da će vrlo brzo biti isplaćen i preostali iznos štete.

On je dodao da je u najavi i da će resorno ministarstvo subvencionisati nabavku nazimica za one koji su pogođeni afričkom kugom svinja u iznosu od nekih 65 odsto.

– Mislim da farmeri mogu biti zadovoljni ovom mjerom i jasno je da svi sa nestrpljenjem iščekuju taj 21. mart, kada ističe rok za nesmetano useljavanje životinja i obnavljanje farmske proizvodnje – naglasio je Marinković.

On je izrazio nadu da će farmeri uz biosigurnosne mjere i više odgovornosti uspjeti da preduprijede afričku kugu svinja koja će, kako je rekao, biti prisutna sigurno još u narednih pet godina.

Marinković je podsjetio da je afrička kuga svinja u proteklom periodu desetkovala farme u Srpskoj, te narušila svinjarsku proizvodnju, kao i da će biti neophodno mnogo truda i sredstava kako bi se oporavila.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da će Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo do kraja isplatiti preostali iznos štete po osnovu bolesti afričke kuge svinja, a u dogovoru sa predstavnicima uzgajivača svinja osmišljene su i mjere obnavljanja svinjskog fonda u 2024. godini.

U saopštenju se navodi da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nastavlja sa grubim obmanjivanjem javnosti, tvrdnjama da Ministarstvo navodno želi da zaobiđe isplatu štete od afričke kuge svinja i pokušavajući sebi da pripiše zasluge za isplatu više od 21 milion KM koliko su Vlada Srpske i resorno ministarstvo do sada isplatili po osnovu štete.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKvartalna vrijednost prodaje veća od 122 miliona KM
Naredni članakIsplaćeno 2,3 miliona KM premije za mlijeko