Generalni sekretar Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” Slaviša Kajkut izjavio je da su se prigovori kupaca prošle godine u velikoj mjeri odnosili na neusklađenost cijena na policama i na kasi.  Kajkut je rekao da nisu bili rijetki slučajevi da je jedna cijena pisala na polici, a na kasi se obračunavao i naplaćivao uvećani iznos.

On je, povodom 15. marta – Svjetskog dana zaštite potrošača, apelovao da kupci koriste svoja zakonska prava, informišu se o njima i na taj način se zaštite.

– Zato savjetujemo i ovom prilikom da potrošači postupe po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava – upisom u knjigu reklamacija kod trgovca, na osnovu čega je uprava trgovine dužna odgovoriti u roku od 8 dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača RS – rekao je Kajkut.

On je istakao da Udruženje tokom cijele godine evidentira prigovore, a osim neusklađenosti cijena, mnogo ih se odnosilo i na isporuku toplotne energije, te usluge telekomunikacionih operatera i javnog gradskog prevoza, i to najviše na račun i cijenu usluge.

– Informisanost potrošača o osnovnim pravima i koracima pri rješavanju potrošačkih prava je i obavezna za sve građane, tako da iz godine u godinu nastojimo što više potrošača informisati, savjetovati i edukovati različitim aktivnostima našeg udruženja, i to na javnim mestima i u tržnim centrima – napomenuo je Kajkut.

Podsetio je da su nosioci zaštite prava potrošača propisani Zakonom o zaštiti prava potrošača Srpske koji definiše da su to udruženja za zaštitu potrošača, Ministarstvo trgovine i turizma, nadležna republička tržišna inspekcija i ombudsman za zaštitu potrošača.

On je ocijenio da je komunikacija između njih na veoma visokom nivou, te da je posebno dobar odnos sa resornim ministarstvom koje je ranije prihvatilo prijedloge potrošača i ugradilo ih u zakon putem izmjena i dopuna.

Kajkut je najavio da će danas u Trebinju biti održana konferencija o zaštiti prava potrošača o temi Svetskog dana potrošača, a to je informisanost i edukacija potrošača – kupovina bijele tehnike i tehničkih aparata.

– Sjvetski dan zaštite potrošača je veoma važan i služi i kao podsjetnik da se svake godine preispitamo gdje smo i dokle stigli sa usvajanjem i poštovanjem prava potrošača i šta sve još treba da uradimo da bi nam svima bilo bolje – smatra Kajkut.

Kajkut je naglasio da od samih potrošača zavisi koliko će se čuti njihov glas, a time i biti zaštićena njihova prava.

(Agencije)

Prethodni članakU Kostajnici tri nova klizišta
Naredni članakViše birača nego stanovnika