Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će mala matura u osnovnim školama u Srpskoj najvjerovatnije biti uvedena školske 2021/2022. godine, a do tada će se raditi na uklanjanju eventualnih anomalija.

“Uvođenjem male mature pokušavamo da stimulišemo učenike da se bore za znanje, a ne za ocjene”, rekao je Malešević, koji u Tesliću prisustvuje okruglom stolu “Vrednovanje i razvoj vaspitno-obrazovne ustanove”.

On je ukazao na značaj ovogodišnjeg seminara, na kojem će se direktorima i pedagozima, između ostalog, prenijeti saznanja o procesu realizacije male mature, na bazi informacija i razmjena iskustava sa Pedagoškim zavodom iz Srbije.

“Normalno je da ne možemo uvesti odjednom malu maturu”, istakao je Malešević i dodao da prije konačnog uvođenja, koje se očekuje školske 2021/2022, prethode analize.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je od ove godine eksperimentalno uvedena mala matura u 21 osnovnu školu u Srpskoj, s tim da će u ostalih 166 škola i dalje ostati spoljašnje vrednovanje dostignuća iz matematike i srpskog jezika.

“Planirali smo da krajem aprila bude spoljašnje vrednovanje dostignuća u 166 škola i probna mala matura u 21 školi, a oko 10. juna i eksperimentalna mala matura u 21 školi”, kaže Damjanović.

On je podsjetio da su na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda postavljene zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika.

(Agencije)

Prethodni članakKrajinović ubedljivo do polufinala i Top 30!
Naredni članakEvropu okovala zima, 54 mrtvih