Materijal koji je prikupila Nezavisna međunarodna komisija o svim stradanjima u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine biće polazište za ponavljanje postupka protiv generala Ratka Mladića, rekao je generalov advokat Branko Lukić.

Lukić je napomenuo da sam stav Komisije ne može kao takav biti uvršten kao dokaz, ali da materijali prezentovani u izvještaju Komisije jesu stvar koja će odbrani Mladića pomoći da lakše formira zahtjev za ponovljeno suđenje.

On je rekao da je odbrana uvjerena da će u tom izvještaju naći najvjerovatnije dosta korisnih stvari.

– Iako je Komisija napravila naučni rad, on sam po sebi ne može biti dokaz na sudu jer u sebi sadrži i pravna mišljenja. Međutim, ono što su koristili da bi taj rad napisali, što su stavili u fusnote i na šta su naslonili kad su rekli da su zaključili ili pronašli određeni dokaz, to može nama da koristi – rekao je Lukić za “Sputnjik”.

Lukić je naveo da je odbrani potrebno najmanje godinu dana da izanalizira sve što se nalazi u izvještaju Komisije, stavku po stavku što je, kako napominje, mukotrpan u dug proces.

– Mi ne treba samo da pregledamo svih 1.036 stranica izveštaja Komisije već moramo da pregledamo sve one dokaze koji su uvršteni u izradu tog dokumenta kao bazu – naveo je Lukić.

On je dodao da se moraju pregledati i potencijalno nova svjedočenja, ali i dobiti mogući novi dokazi koje Komisija nije uzela u obzir.

– Komisija je dosta olakšala posao tima odbrane Ratka Mladića ,ali sam tim mora da taj proces temeljno utvrdi kako bi uspjeli da se izbore za novo suđenje – ocijenio je Lukić.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, u junu ove godine potvrdilo je presudu na doživotnu robiju protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe odbrane srpskog generala, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg vijeća sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je u izdvojenom mišljenju navela da ne smatra da se u Srebrenici desio genocid.

Među odbijenim su i žalbe na dijelove presude koji govore o genocidu u Srebrenici, udruženom zločinačkom poduhvatu, žalbe u vezi sa drugim djelima u Srebrenici, “terorisanjem” Sarajeva i uzimanjem pripadnika UN za taoce.

Mladić je osuđen uz obrazloženje da je “značajno doprinijeo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH”.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada Republike Srpske, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Komisija je međutim konstatovala da su hiljade ljudi u Srebrenici ubijeni na najstrašniji način i da odgovorne za te zločine treba kazniti.

U izvještaju ove komisije, kojom predsjedava stručnjak za holokaust Izraelac Gideon Grajf, zaključeno je da “nalazi Tribunala u Hagu o genocidu neće izdržati test vremena, jer se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom”.

Foto: novosti.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakGotovo 1.000 žrtava sa spiska nestalih iz Srebrenice nije pronađeno
Naredni članakU Srpskoj 11 novooboljelih; Nema preminulih