Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je da će naredne godine kroz obnovu policijske uniforme biti vraćena šapka, koja jeste prvi simbol policajca.
Lukač je naveo da će policija dobiti nove, prepoznatljive i kvalitetne uniforme. "Nadam se da ćemo imati dovoljno sredstava da obezbijedimo uniformu svjetskog nivoa kakvu nosi policija u Engleskoj, SAD i drugim zemljama", rekao je Lukač. On je naglasio da je opremanje MUP-a kontinuiran proces koji, osim nove uniforme, podrazumijeva i drugu vrstu opreme neophodne za izvršenje policijskih zadataka. Lukač je najavio da će u narednoj godini biti realizovan i važan projekat izgradnje centra za obuku u kasarni "Zalužani", te očekuje da 1. juna prve organizacione jedinice MUP-a počnu sa radom u ovom centru. On je dodao da će Narodnoj skupštini Republike Srpske biti upućen zahtjev za kredit od oko 6,5 miliona KM koji je potrebni da bivšu kasarnu pretvore u centar za obuku. "To neće biti samo centar za obuku policije Republike Srpske, već će tu biti smješten i veći broj naših organizacionih jedinica, a koje će dobiti dovoljno prostora za efikasno funkcionisanje", istakao je Lukač. 
On je naveo da je urađen projekat i da nakon odobrenja sredstava slijedi raspisivanje javne nabavke za radove, te na proljeće očekuje početak radova. Kao novinu u organizacionom dijelu MUP-a, resorni ministar je najavio i promjenu centara javne bezbjednosti, ali i stanica javne bezbjednosti u policijske uprave. "Smatramo da ćemo na taj način imati bolju pokrivenost cijele Republike Srpske i da će nivo rada i odgovornosti biti podignut na veći nivo", istakao je Lukač.  On je dodao da bi već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine trebalo da budu razmatrane izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, čijim bi usvajanjem MUP Srpske dobio policijske uprave. 
"U našem okruženju, u Hrvatskoj, Srbiji, Federaciji BiH, već rade na takav način i moramo da pratimo u korak sve novine koje se dešavaju u policijskom radu", rekao je Lukač. Lukač je izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja javnog mnjenja o povjerenju u policiju u BiH, koje je prezentovao Centar za sigurnosne studije, a prema kojima povjerenje u policiju u BiH ima više od 60 odsto građana, a najveći procenat vjeruje policiji Republike Srpske. 
"Drago mi je što je MUP Republike Srpske na prvom mjestu kada je riječ o povjerenju građana. MUP Srpske je najveća policijska agencija u BiH. Nadam se da ćemo to opravdati u narednom periodu i dati građanima još više razloga da nam vjeruju", rekao je Lukač. 

Izvor: BN 

Prethodni članakĐoković: Ništa nije vječno!
Naredni članakLegenda mora da se poštuje: Sparsi povlače Dankanov dres!