Svjedočimo sudskom procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je, shodno zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, odbio da se povinuje odluci koji je nametnuo Kristijan Šmit.

Tačno 20 godina prije ovog procesa, protiv Dodika je podignuta optužnica za navodni kriminal sa pozicije predsjednika Vlade Republike Srpske.

Sud je ocijenio da Dodik nije kriv, cijeli proces je detaljno opisan u knjizi “Oslobađajuća presuda za Dodika – sud za Dodika” Milana Ljepojevića, politikologa, novinara i publiciste.

Ljepojević je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao da se protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH i Tužilaštvom vodi haranga.

– To je politički proces koji najmanje ima veze sa Ustavom i Zakonom – poručio je Ljepojević i dodao da Tužilaštvom upravlja neko drugi, i da je to jasno.

Јavno tužilašvo je optužnicu podiglo 10. decembra 2004. godine, Sud u Banjaluci je optužnicu potvrdio 17. decembra iste godine, ali je ona objavljena 20. oktobra u trenutku kada je Dodik bio u pregovorima kod tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića.

– Tužilašvo je tada potvrdilo da Dodik nije kriv – naglasio je Ljepojević.

Istakao je da razlika samo u tih 20 godina kada je započeo prvi proces protiv Dodika, sve ostalo je isto, identično.

– To je sve improvizacija i pokušaj da se Dodik osudi – poručio je Ljepojević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRođeno 20 beba u Srpskoj; U Doboju na svijet došlo troje mališana
Naredni članakSve spremno za početak drugog polugodišta