Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) prekinuo je pregovore sa Vladom HNK i pokrenuo proceduru za generalni štrajk, koji bi trebalo da počne 12. februara, rekla je predsjednik tog sindikata Kristina Bevanda.

Bevanda je navela da je kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica “i ono malo pomaka koji su napravljeni u komunikaciji vratio na početak”.

– Namjera je bila da se opstruišu pregovori i mi nismo upali u zamku. Nismo imali drugog izbora, već da ovako reagujemo – rekla je Bevanda.

Ona je dodala da više nema komunikacije.

– Vidimo se na potpisivanju kolektivnog ugovora – poručila je Bevanda.

Iz Sindikata su pojasnili da je nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokretanja procedure za generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u HNK, nadležni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, koji je ljekar po struci, jednim dopisom poništio sav trud Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i vratio sve na početak problema.

– Isti dan kad je Sindikat obustavio pripreme za generalni štrajk kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućeno je obavještenju sindikatu da je iz Ministarstva zdravstva otišao dopis predsjedniku Vlade HNK u kojemu se navodi da ministar smatra, ukoliko bude potpisan kolektivni ugovor sa doktorima medicine i stomatologije, da će ostali zaposleni u zdravstvu biti stavljeni u nepovoljniji položaj – navedeno je u saopštenju Sindikata.

U saopštenju se dodaje da je ministar ocijenio da bi time bio produbljen jaz između ljekara i ostalih radnika u zdravstvu, ali i ističe da Sindikat doktora ni u jednom trenutku nije tražio da bude potpisan samo njihov kolektivni ugovor.

– Što se tiče ljekara, Vlada može potpisati još 20 kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plate koliko hoće ostalim zaposlenim, ali ljekarski kolektivni ugovor mora i biće potpisan. Ukoliko se sa sva tri sindikata bude pregovaralo odvojeno, pregovori neće biti završeni u zadatom roku – naveli su ljekari.

Oni su dodali da su Ministarstvu predata dva kolektivna ugovora, jedan za ljekare, jedan za sve ostale zapsolene.

– Poseban kolektivni ugovor je imperativ, naše zakonsko pravo, naša obaveza i dužnost. Nedopustivo je da na dan kad smo obustavili generalni štrajk dobijemo dopis od kolege ministra kojim se krši Zakon o radu, unosi ponovo nemir i narušava ovaj tračak poverenja između Vlade i Sindikata. Predsednik Vlade je više puta kontaktiran, nismo dobili nikakav odgovor – istakli su iz Sindikata.

Sindikat doktora medicine i stomatologije poručio je da obustavlja svu dalju komunikaciju sa Vladom HNK i da 600 doktora u HNK neće obustaviti generalni štrajk do potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

U saopštenju se dodaje da će istovremeno 4.000 lekara iz cele Federacije BiH štrajkovati sa ljekarima iz HNK putem štrajka solidarnosti.

(Srna)

Prethodni članakMagistralni put Doboj-Derventa: Opljačkana benzinska pumpa
Naredni članakU petak pad temperature, za vikend snijeg