Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les izjavio je da Evropa igra veliku ulogu u opstruisanju veće nezavisnosti Srpske, da Rusija podržava Srbe, dok je Amerika trenutno u političkom neredu.

Les je tokom predavanja o “Geopolitičkim aspektima položaja Republike Srpske” koje se održava večeras u Banjaluci rekao da je šest ključnih međunarodnih aktera, odnosno zemalja koje mogu pomoći ili odmoći kada je riječ o nezavisnosti i otcjepljenju Srpske od BiH.

Prema studiji koja je objavljena 2020. godine, SAD su danas polarizovane i imaju problem da projektuju moć kako bi odbranile integritet međunarodnog poretka, naveo je Les.

– Slabljenje američke moći nije pitanje okolnosti, nego i izbor jer se Amerikanci protive intervencionizmu izvan SAD – poručio je Les.

Prema njegovim riječima, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je polovina Amerikanca izmorena od ratova na Bliskom istoku.

On je istakao da, kao i SAD, Evropa može da pomogne ili osujeti borbu Srpske za veću nezavisnost i igra veliku ulogu u opstruisanju.

– Visoki predstavnik je trenutno u sukobu sa rukovodstvom Srpske i ima podršku Njemačke i Velike Britanije. EU je oživjela politiku proširenja na istočnu Evropu da bi osujetila uticaj Rusije – dodao je Les.

Les je naglasio da Vlada u Njemačkoj sve više slabi i gubi popularnost, dok je Velika Britanija u najvećoj krizi od sedamdesetih godina zbog visokog nivoa javnog duga, interne podjele i nefunkcionalnosti na političkom nivou.

On je ocijenio da će izbori sljedeće godine dovesti do promjene u britanskoj vladi i da jedna petina zemlje ne daje podršku za ovakve politike.

– EU je u stanju kolapsa što je odraženo u smanjenju solidarnosti. Činjenica je da je EU previše slaba i podijeljena da bi se proširivala na Istok u bliskoj budućnosti – naveo je Les tokom svog predavanja.

Les je rekao da je među akterima koji mogu pomoći ili odmoći Srpskoj i Rusija, koja je drugačija od SAD i Evropljana i smatra da Srpsku ne treba kazniti.

– Rusija je sposobna da osujeti i pomogne Srpskoj sa akcentom na ovo drugo i iako podržava Srbe koji se protive bosanskoj državi, ona podržava nezavisnost Srpske jer ima interes da očuva normu teritorijalnog integriteta – dodao je Les.

Među međunarodnim akterima je, kako je rekao, grupa individualnih aktera, odnosno Rusija i Kina i njihova je velika ekonomska, politička i vojna moć, te kolektivno protivljenje Zapadu i želja da stvore nove koalicije i partnerstvo između njih samih.

Les je rekao i da Hrvatska ima ulogu u priči o Republici Srpskoj i BiH, te štiti interese hrvatskog naroda.

Predavanju prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, te brojne ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakMilovan Gagić izabran za predsjednika Predsjedništva BORS-a
Naredni članakDodik: Hapšenjem bivših pripadnika VRS Tužilaštvo BiH pokazuje da za Srbe nema pravde