U Srebrenici su tokom proteklog rata postojala tri logora za Srbe u kojima je bilo zatvoreno više od 120 ljudi, među kojima i djeca, a ubijeno ih je više od 30, rekao je predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale.

Lale je kao primjer naveo ranjenog devetogodišnjeg Brana Vučetića i Miru Filipović sa sedmomjesečnim sinom Nemanjom i trogodišnjom kćerkom Oliverom iz bratunačkog sela Bjelovac koji su bili zatvoreni u logor u Srebrenici i mučeni glađu u prostorijama u kojima nije bilo grijanja.

On je pomenuo i srpsku djecu iz srebreničkog sela Čumavići iz koga su muslimanske snage kompletno stanovništvo otjerale i zatvorile u logor “Pilićarnik” u Potočarima.

Lale ukazuje na jednostranost i tendencioznost sadržaja prijedloga rezolucije o Srebrenici inicirane u Generalnoj skupštini UN u kojoj se nigdje ne pominju muslimanski zločini nad Srbima i logori u koje su zatvarana čak i djeca.

Poznato je da su logori za Srbe u Srebrenici bili u prostorijama zgrade bivše policijske stanice, zgrade suda i “Pilićarnika” u Potočarima.

Osim ovih logora, Lale navodi da su za pritvaranje i mučenje Srba korišteni objekti seoskih škola u kojima su bile komande muslimanskih jedinica, te nekoliko privatnih kuća u vlasništvu uticajnih lokalnih aktivista SDA, kao i štala za silovanje Srpskinja u Kamenici.

– Prema našoj evidenciji više od 120 Srba bilo je u srebreničkim logorima, a više od 30 je ubijeno na razne načine, između ostalog, zbog stalnog mučenja i izgladnjivanja. Tome treba dodati da nije preživio niko od Srba koji su 1992. godine ostali u Srebrenici kao lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti – rekao je Lale.

Okrivljuju Srbe da bi “oprali” sebe

Lale ističe da je apsurd i licemjerstvo da su sponzori rezolucije Njemačka i Ruanda, države koje su počinile genocid.

– Njemačka je u dva svjetska rata počinila genocid na našem prostoru, a Ruanda nad svojim stanovništvom. Da li te dvije zemlje imaju moralni kredibilitet da pokreću pitanja o nekom navodnom genocidu? – upitao je Lale.

On je naveo da idejni tvorci i nalogodavci ovog projekta SAD i Velika Britanija koje žele sa sebe da skinu breme istorijske odgovornosti za počinjene zločine širom svijeta i ljagu prebace na mikroplan, okrivljujući Srbe za genocid za koji najeminentniji svjetski stručnjaci tvrde da se nije dogodio.

– Ova namjera neće ništa dobro donijeti ni običnim ljudima ni zemlji u cjelini – smatra Lale.

On podsjeća da su ostali nekažnjeni zločini koje su muslimani u ustaškim formacijama počinili u dva svjetska rata na ovom prostoru.

– Ohrabreni činjenicom da nisu odgovarali, nastavili su činiti zločine nad Srbima i u proteklom građanskom ratu u BiH upadajući u srpska sela, ubijajući, pljačkajući, paleći i uništavajući sve što je srpsko kako bi uništili tragove srpskog postojanja u BiH gdje god su stigli i uspjeli – rekao je Lale.

On je ukazao da su društvene mreže preplavljene komentarima, islamskom propagandom, prijetnjama i teatralnim dolaskom u Potočare i Srebrenicu federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka sa sinovima.

– To sve narušava odnose i bezbjednosnu stuaciju na ovom području i ostaje pitanje koliko bi Srebreničana muslimanska strana opet bila spremna žrtvovati, nakon što je Alija Izetbegović žrtvovao 5.000 Bošnjaka za unitarnu BiH i progon Srba sa ovih prostora, na kojima žive vijekovima, za razliku od Bošnjaka čija istorija je stara svega tri decenije – rekao je Lale.

Јoš se traga za 49 Srba koji su u toku rata zarobljeni i nestali u Srebrenici, a sumnja se da su posmrtni ostaci nekih od njih ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima kako bi bili prikazani kao bošnjačke žrtve iz jula 1995. godine. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: Napad na imovinu povratnika u Gacku nedopustiv; Počinioci moraju biti hitno pronađeni
Naredni članakKaran: Ustavotvorni kapacitet Srpske, kao federalne jedinice u saveznoj BiH, nepromijenjen od 9. januara 1992. godine do danas