Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da će na Svesrpskom saboru biti potpisani brojni sporazumi između Srpske i Srbije i da će sa tog skupa cijelom svijetu i regionu biti poručno da su Srbi miroljubiv, slobodoljubiv i narod velikog srca, koji je uvijek za saradnju.

Kuzmanović je najavio da će institucije Republike Srpske i Srbije na Saboru, počev od danas, potpisati niz bitnih sporazuma u svim oblastima, te da će delegacija ANURS-a učestvovati i u onima koji se tiču nauke, jer godinama imaju intenzivnu saradnju sa Srpskom akademijom nauka.

On je istakao da su Srbi uvijek bili na pravoj strani istorije, iako ih danas, nekim “rezolucijama” i sličnim neopravdano vrijeđaju i kolektivno proglašavaju negativnim i “genocidnim”. “Mi smo narod mira i saradnje”, naglasio je Kuzmanović.

Kuzmanović je ocijenio da je današnje geopolitičko i svako drugo stanje u svijetu problematično i zabrinjava sve miroljubive narode, pa i Srbe.

“Zato ovaj sabor želi samo da pokaže svijetu i okruženju da branimo istinu, a ne falsifikate. Ne smijemo dozvoliti da se na falsifikatima i neistinama, sa kojima se u ovim vremenima suočavaju i Srbi, postiže i piše istorija”, napomenuo je Kuzmanović za Srnu.

On je istakao da svaki čovjek i svaka organizacija i institucija u Srbiji i Republici Srpskoj u svom radu treba da izraze privrženost idejama mira i saradnje.

– Saradnja i sabornost su sudbina našeg postojanja – naglasio je Kuzmanović i dodao da je na tom planu posebno zanimljivo što se ovih dana navršavaju 23 godine od potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 7. juna 2001. godine Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između SR Јugoslavije i Republike Srpske.

Ovaj sporazum, koji proizilazi iz Dejtonskog ugovora, potpisan je radi razvijanja saradnje Srpske i Srbije u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, kao i nauke i tehnologije, te obrazovanja.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za sutra Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će, između ostalog, biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠta se dešava sa tijelom ako se ne tuširamo redovno
Naredni članakAkcioni plan za razvoj malih i srednjih preduzeća predviđa 35 projekata