Kuzmanović je rekao Srni da ova rezolucija i nekoliko dosadašnjih pokazuju da se na tom planu ne radi o genocidu u Srebrenici, već o zloj namjeri da se srpski narod i Srpska proglase genocidnim tvorevinama.

On je podsjetio da su brojne ekspertske grupe uglednih pravnika ustanovile da nije bilo genocidne namjere, jer su stradali vojno obavezni muškarci, a žene i djeca bili su potpuno zaštićeni.

Prema njegovim riječima, to potvrđuje davno utvrđena definicija genocida – namjere da se uništi jedan cijeli narod, bez obzira na godine života i pol.

On je ocijenio neprimjerenim postupak dijela BiH diplomatije s obzirom da je rezolucija neovlašteno predložena, te je ocijenio apsolutno nedemokratskim njihov postupak onemogućavanja srpskoj strani u BiH da na sve to dostavi prigovor, čime se pokušava onemogućiti da Generalna skupština UN sazna punu istinu.

– Iz svega ovoga jasno se vidi da je diplomatsko predstavništvo BiH pri UN zloupotrijebilo svoj položaj i obavljalo sav taj posao kao nenadležni organ – zaključio je Kuzmanović.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma “genocid”, navodeći da se odnosi “na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod”, a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništva BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN.

Beogradske “Večernje novosti” objavile su da prijedlog spornog dokumenta, između ostalog, predviđa da 11. jul postane “međunarodni dan sjećanja na genocid”, osudu “negiranje genocida” i zahtijeva da se kroz “obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 15 beba; Doboj bogatiji za jednog stanovnika
Naredni članakDOBOJ: Državljani Slovenije plaćali falsifikovanim novčanicama od 200 evra