Vijesti

Kusturica: Incko je “klovno” i blijeda kopija generala Poćoreka

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica izjavio je Srni da je Valentin Incko “klovno” i blijeda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od prije više od 100 godina kad je potonji bio austrougarski guverner BiH.

– Kada je Andrićev institut 5. janura 2014. godine objavio pismo koje je Poćorek 1913. godine poslao austrougarskom ministru finansija Bilinskom, zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka – podsjetio je Kusturica.

Upitavši šta radi Incko miješajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već “klovno imitira Poćoreka koji u pomenutom pismo iz 1913. godine piše “treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba”.

Prema njegovim riječima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

– Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina objavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, poslije čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svjetskoga rat. Taj novi rat Incko, najvjerovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo djeo akt koji ima još jednu funkciju – naglasio je Kusturica.

On je istakao da su u dvadesetom vijeku bila tri velika genocida u Evropi.

– Stradali su Јevreji, Srbi i Јeremeni. Јevreji su dokazali genocid nad njima, Јermeni takođe u najvećem dijelu svijeta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Јasenovcu, Gradini, Јadovnu, Starom Brodu, nismo dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svijetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom vijeku bili žrtve? Sad ili nikad – poručio je Kusturica.

Foto: Miloš Cvetković/RAS Srbija

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close