Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježava krsnu slavu – Sveti arhangel Mihailo.

Vijence na Centralno spomen-obilježje MUP-a u Banjaluci položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je društvo u Republici Srpskoj stabilno, između ostalog, zahvaljujući i uspješnom djelovanju Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Naš odnos prema onima koji su položili svoje živote u temelje Republike Srpske mora biti očuvan u pozitivnom smislu i drago mi je što čujem podatak da su gotovo sedam odsto pripadnika MUP-a djeca poginulih boraca Republike Srpske. To je nešto što govori o odnosu koji se ima prema toj populaciji – rekao je Dodik.

On je istakao da je policija Srpske dio regionalne i globalne mreže bezbjednosti, da su uspješni u borbi protiv terorizma i protiv trgovine narkoticima i ljudima.

– To su ocjene koje dobijamo od relevantnih faktora koji o tome imaju znanja. Svih ovih godina se vidi koliko je bilo važno, bez obzira koliko je bilo teško, boriti se da se očuva policija Republike Srpske, da se ne izgubi njen pravni status, pa i politički, i da ostane dio institucije Republike Srpske sa punim ovlaštenjima – rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je stavranje i odbrana Ministarstva unutrašnjih poslova temelj opstanka Republike Srpske i da je danas bitno odbraniti imovinu, instituciju predsjednika i pravo samostalnog donošenja odluka isto kao što je ranije sačuvan subjektivit MUP-a.

Stevandić je istakao je da je odbranom subjektiviteta MUP-a sačuvan ustavni poredak Republike Srpske i mir u cijeloj BiH, jer se bez MUP-a Republike Srpske ne može garantovati ni saranja ni bilo kakvi dobri odnosi unutar BiH.

– Kako smo se borili da odbranimo MUP da bi mogao da brani sve u Republici Srpskoj, mi se danas tako borimo za odbranu imovine, institucije predsjednika i prava da sami donosimo odluke – rekao je Stevandić.

Stevandić je poručio da na dan krsne slave MUP-a Republike Srpske nema bolje poruke od te da srpski narod čvrsto stoji iza svojih instititucija i da neće popuštati.

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je potpuno povoljno i stabilno, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

U Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima služen je parastos.

Direktor Policije Siniša Kostrešević rekao je ranije da Policija Republike Srpske brojnim aktivnostima pokazuje da je opredijeljena za borbu protiv organizovanog kriminala, ali i uspješna u očuvanju bezbjednosti na prostoru Srpske.

Povodom krsne slave MUP-a, tradicionalni koncert Policijskog orkestra predviđen je u 20.00 časova u Banskom dvoru.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakŽunić: Opstanak BiH moguć samo uz poštovanje svih elemenata Dejtonskog sporazuma
Naredni članakSud BiH prihvatio zahtjev za odgađanje ročišta predsjedniku Srpske