Učešće na BRIKS-u, za Srpsku je značajan i određuje geopolitičku sliku svijeta, rekao je za naš Јutarnji program predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik.

– Učešće na BRIKS-u, za Srpsku je značajan i određuje geopolitičku sliku svijeta, mi kao i sve druge zemlje, tu budućnost moramo dočekati što spremniji. Prisustvo, makar kao posmatrač, na takvom forumu je ogromna uloga – navodi Krajišnik.

Dodaje da je za Republiku Srpsku veoma važno podizati spoljno trgovinske odnose sa svim zemljama svijeta.

– U tom pogledu Rusija je svakako vrlo interesentatna, kao brzo rastuće tržište, veoma su značnajni za Srpsku – dodaje Krajišnik.

On ističe da sankcije Rusiji neće moći da traju dovijeka, te da je Zapad sada shvatio kako te sankcije utiču na ekonomiju.

– Mi nismo uveli sankcije Rusiji, naša razmjena u prva četiri mjeseca je velika mala, pokrivenost uvoza i izvoza je veoma niska. Rusko tržište jeste veliko, ali ta veličina treba da nam bude šansa, ne prepreka. Bez obzira na globalne i ekonomske odnose kakve Rusija ima sa svijetom, takođe može da bude šansa. Sporazum pomoću kojeg bi se srpski proizvodi mogli naći na ruskim policama je veoma značajan, to je jako dobra prilika – navodi Krajišnik.

On dodaje, da Republika Srpska mnogo zavisi od globalnog kretanja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUoči Svesrpskog sabora brojni sastanci zvaničnika Srpske i Srbije
Naredni članakDodik: Održaćemo referendum o nezavisnosti Srpske od BiH