Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da rukovodstvo Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, vodi politiku u interesu Srpske, njenih građana i svih naroda koji u njoj žive i da ih nikakve prijetnje sancijama neće u tome zaustaviti, niti pokolebati.

Kovačević je ocijenio za TV Prva da je tužno u 21. vijeku pokušavati sanckionisati nekoga ko se zalaže za poštovanje ustava u svojoj zemlji, bez obzira što to u nekom trenutku ne odgovara interesima neke druge zemlje.

Odgovarajući na pitanje da li će specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabrijel Eskobar, koji stiže u BiH, donijeti i sankcije protiv Dodik i zvaničnika Srpske, Kovačević je naglasio da se ne treba plašiti nekog novog rata u BiH, te podsjetio da se spominju sankcije i “razne gluposti”.

Kovačević je podsjetio da su nekakve sankcije uvedene Dodiku, te upitao šta je to promijenilo.

On je rekao da je Republika Srpska uvažava sve partnere i da je svjesna uticaja SAD, ali da to ne znači da će prestati da vodi politiku u skladu sa interesima svojih građana.

– Sada Eskobar traži razgovor sa Dodikom, pa ćemo da vidimo da li će da bude nekih drugih stvari – rekao je Kovačević.

Govoreći o radnoj posjeti predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović Vašingtonu, Kovačević je naveo da je ona sinoć završila radnu posjetu, tokom koje je imala izuzetno korisnih i zanimljivih susreta sa ljudima iz Pentagona, Stejt departmenta, kao i sa Eskobarom.

– Republika Srpska je spremna za dijalog sa svim međunarodnim faktorima, koji su zainteresovani za BiH, ali najbitnije i za unutrašnji dijalog u BiH – naglasio je Kovačević, podsjetivši da Srpska već 15 godina konstantno poziva na dijalog dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da se poštuje Ustav i Dejton.

On je rekao da je Srpska u potpunosti svjesna da je unutrašnji dogovor jedini način da BiH opstane, a ako svi budu ignorisali njene pozive na dogovor i budu prijetili, Srpska će morati da traži neki svoj put.

Kovačević je ponovio da visoki predstavnik u BiH ne postoji, što je moglo da se čuje i na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, a o čemu je Dodik sve vrijeme govorio.

On je rekao da i 26 godina poslije Dejtona neko konstantno vrši pravno nasilje prema Srpskoj i narušava njenu ustavnu poziciju, oduzima nadležnosti.

– To je nešto na šta mi više ne možemo pristajati – rekao je Kovačević, dodajući da misli prvenstveno na međunarodnu zajednicu i takozvane visoke predstavnike i Ustavni sud, gdje tri stranca i dva Bošnjaka konstantno preglasavaju Srbe i Hrvate u BiH.

On je naveo da je do tragičnog sukoba u BiH došlo zato što su Bošnjaci, tada muslimani, i Hrvati preglasali Srbe, a sada je neko iz međunarodne zajednice dozvolio Bošnjacima da preglasavaju dva druga naroda, što nije dobro.

– Srpska je svjesna da je ovo pozicija koja prijeti da Srpska nestane. Mi to nećemo dozvoliti. Mi kažemo – dosta je. Svim svojim zakonitim sredstvima, u skladu sa zakonima i ustavom želimo da se borimo i Srpskoj vratimo što joj pripada – rekao je Kovačević.

On je ponovio da mir u BiH postoji već 26 godina i dodao da je uvjeren da će i opstati i neće biti ugrožen ni na koji način, te da je potpuno jasno da Republika Srpska i svi njeni demokratski izabrani politički predstavnici neće uraditi ništa, niti povući bilo koji potez koji može da ugrozi mir.

– Mi se borimo za Ustav i ne znam ko na svijetu može prijetiti bilo kome nekim sankcijama zato što se neko bori za ustav koji je važeći u njegovoj zemlji – rekao je Kovačević.

Što se tiče Kristijana Šmita i najave Dodika da će Srpska da ga tuži za lažno predstavljanje za visokog predstavnika u BiH, Kovačević je naveo da je Šmit državljanin Njemačke i isključivo kao takav je u BiH, pošto visoki predstavnik definitivno nije, što je potvrđeno nedavno u Savjetu bezbjednosti UN.

– Tužno je uopšte što ovoliko vremena gubimo na te stvari. Srpska se nalazi u dobrom stanju bez obzira na sve te pritiske – rekao je Kovačević i dodao da Republika Srpska ima rast BDP-a, prosječne plate, penzija, pokrivenosti izvoza uvoza, rekordan broj zaposlenih.

On je istakao da je Republika Srpska, osim Srbije, ubjedljivo najstabilniji politički subjekt u regionu i da zato postoje ovakve vrste pritisaka.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakProroković: Šmit izgubio sve šanse da bude novi Ešdaun
Naredni članakVREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana promjenljivo do pretežno oblačno sa slabom kišom