Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva sve građane Republike Srpske, koji to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Kovačević ističe da građani time jasno daju do znanja da je Republika Srpska jedinstvena i da u ovoj situaciji svi stojimo. Poručio je da Srpska neće pristati na uvođenje verbalnog delikta u 21. vijeku i na to da se jedino srpskom narodu u cijelom svijetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, da bude jedini narod koji će biti okarakterisan kao genocidan.

– Uvažavamo sve žrtve građanskog rata tragičnog sukoba u BiH, kako je Dejtonski sporazum to definisao, ali jasno i nedvosmisleno ponavljamo – u Srebrenici se nije dogodio genocid i ne pristajemo da bilo ko, pogotovo bilo kakav visoki predstavnik, nameće zakone u BiH – istakao je Kovačević.

Kovačević je poručio da BiH može opstati jedino ukoliko ode visoki predstavnik, povuku se sva nametnuta rješenja u BiH i prihvati se da se izabrani politički predstavnici moraju dogovarati o sudbini i budućnosti BiH.

– Danas je u Banjaluci i širom Srpske spontano počelo prikupljanje potpisa za peticiju koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U narednim danima ovo će biti mnogo ozbiljnije širom Republike Srpske, jer se u svakoj lokalnoj i mjesnoj zajednici pokreće akcija sa sloganom “Branimo istinu, ne damo Srpsku!” – rekao je Kovačević.

https://twitter.com/KovacevicRaso/status/1418946687859666947?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1418946687859666947%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D439601

Kovačević je podsjetio da je Dodik juče pokrenuo i prvi zvanično potpisao peticiju kojom se jasno odbacuje nametanje zakona od strane visokog predstavnika, ali isto tako kojom se nedvosmisleno izražava stav uvažavajući sve žrtve u Srebrenici se nije dogodio genocid, te pokazao novinarima potpis srpskog člana na toj peticiji.

– Bez obzira na činjenicu da za 30.000 srpskih žrtava u građanskom ratu u BiH skoro niko nije odgovarao, poštujemo sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali ne možemo pristati na kvalifikaciju genocida. Ne možemo pristati da bilo ko bilo kakvim političkim manipulacijama srpski narod, koji je vijekovima toliko stradao za svoju i slobodu svih drugih naroda koji su živjeli u našem okruženju, danas bude jedini u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan – zaključio je Kovačević.

Podsjetimo, odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakGRANIČNI PRELAZI: Gužve na graničnim prelazima u Srpskoj (FOTO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra veoma toplo, poslije podne mogući pljuskovi