Dogovor ključnih političkih faktora u BiH, predstavnika dva ravnopravna entiteta, sa svim njihovim građanima i tri ravnopravna konstitutivna naroda od ogromnog je značaja, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PSBiH.

– Pokazali smo da postoji mogućnost, kapacitet i volja da riješavamo ključne probleme u BiH. Vidimo da postoji najava delegata u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda iz SDA i Demokratke fronte Željka Komšića, te stranke za BiH Harisa Silajdžića, koju možemo nazvati retrogradnom koalicijom” SDfA za BiH”, da će da ruše kvorum i onemogućuju rad Doma naorda kako bi onemogućili realizaciju takvog dogovora, gdje se misli na izmjene Izbornog zakona i gdje se govori o reformi Ustavnog suda BiH da dočekamo odlazak stranih sudija iz BiH – poručio je Kovačević. 

Kovačević je istakao u skladu sa onim na šta smo navikli u BiH, da očekujemo hitnu reakciju iz Delegacije EU u BiH, ali i onih koji isto tako osuđuju bilo kakve najave.

– Tu mislimo na ambasade SAD, Velike Britanije, i svih onih drugih kojima je kao i nama jako stalo do demokratije.  Јako je loša poruka da oni koji su navikli da se stvari uređuju u BiH samo na način da stranci nameću riješenja koja odgovoraju samo Bošnjacima, koja su samo po volji Bošnjaka i kojima se gradi BiH samo za Bošnjake, da će takvi da ruše svaki dogovor da bi zadržali postojeće stanje – istakao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je od osnivanja Doma noroda BiH, zaštita vitalnog nacionalnog interesa korištena ukupno 16 puta.

– Nula puta su ga iskoristili Srbi, samo dva puta taj mehanizam iskoristili su Hrvati, a Bošnjaci čak 14 puta, a oni najviše govore o takozvanoj “građanskoj državi” i ukidanjima tih mehanizama zaštite kolektivnog identiteta. To nam pokazuje da je to sve šuplja priča, i da se gradi BiH po njihovoj volji, ali to sigurno neće proći – rekao je Kovačević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Srpska se ne plaši stranih ambasada i OHR-a; Ostaje da vidimo plaši li se trojka
Naredni članakDodik: OHR nema ništa sa evropskim putem BiH