Farsa koja se održavala u CIK-u prošla je bez iznenađenja i dogodilo se baš ono na šta smo upozoravali, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, komentarišući na konferenciji za novinare žrijebanje u CIK-u, gdje je mandat dobio PDP kandidat Nenad Vuković.

– Ovdje je jasno izdat nalog da se ruši narodna i izborna volja iskazana na slobodnim i demokratskim izborima u Srpskoj. Sve ovo je isključivo dio jednog političkog projekta. Ustav BiH je jasno rekao da je jedina institucija koja bira delegate iz Srpske, odnosno delegate u Klubu Srba Doma naroda PSBiH Narodna skupština Republike Srpske. To nije nikakav CIK, to nisu nikakva kinder jaja, niti bilo ko drugi izuzev NSRS – istakao je Kovačević.

Kovačević je nalgasio da smo u posljednjem periodu vidjeli to da je jedan Sud BiH koji isto tako postoji izvan Ustava BiH tri puta odlučivao o istom predmetu.

– Bez ikakve nove argumentacije dva puta je donio jednu odluku, a treći put po direktnom nalogu donio je drugu odluku i odbio žalbu SNSD-a i omogućio da se vrši neko žrijebanje, odnosno izdao nalog da se SNSD-u otima delegat o čemu je odlučivao krnji Ustavni sud bez i jednog sudije iz Srpske – rekao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je NSRS donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

– Znali smo da je sve ovo farsa i znali smo kako će sve da bude završeno. Niko od predstavnika SNSD-a nije prisustvovao ovoj farsi, zato što smo sve znali unaprijed znajući kako će se sve završiti. A završeno je upravo onako kako smo i rekli, izvučen je onaj delegat koji nije izabran u NSRS. U Domu naroda postoji očigledno delegati koji predstavljaju narode i evo sada postoji jedan delegat koji predstavlja CIK. On ne predstavlja srpski narod, jer ga on nije ni izabrao – poručio je Kovačević.

On je naglasio da niko od delegata iz Srpske koji su izabrani u NSRS neće se povući.

– NSRS je izabrala četiri delegata iz SNSD-a i jednog delegata iz SDS-a i to su jedini kandidati Republike Srpske i srpskog naroda u Domu naroda i to nikakav CIK ne može da promjeni – podvukao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je današnjom farsom u Sarajevu prilikom žrijebanja o izboru petog delegata Srba u ovom Domu izdana demokratska volja naroda, te da SNSD neće dozvoliti da o sudbini Republike Srpske odlučuje nelegitimni Kristijan Šmit i američka ambasada.

– Ponašaju se da je BiH zemlja Bošnjaka. To za njih iz PDP-a nije problem. To treba da razumiju građani Republike Srpske – istakao je Kovačević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Stabilno zdravstveno stanje troje djece
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano i veoma toplo, poslije podne kiša i pljuskovi