Usvajanje izbornog zakona Republike Srpske i formiranje republičke izborne komisije jasna je politika predsjednika Milorada Dodika i institucija Srpske u zaštiti suvereniteta Republike Srpske i očuvanju izborne volje njenih građana, izjavio je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Košarac je pozvao opoziciju da zajedno sa predstavnicima vladajuće koalicije usvoje izborni zakon Republike Srpske, koji će sprovoditi izborna komisija Republike Srpske na lokalnom i republičkom nivou.

On je istakao da je usvajanje izbornog zakona ustavno pravo Republike Srpske i odgovorna politika odbrane njenih interesa.

– Institucije Republike Srpske neće dozvoliti da bilo ko, a kamoli nelegitimni /Kristijan/ Šmit i pojedini zapadni ambasadori modeliraju izbornu volju građana Srpske – poručio je Košarac.

On je dodao da je odgovorna politika odgovor na prisutan trend pokušaja prekrajanja izborne volje građana Srpske, počev od usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH, čime se daju veća ovlaštenja Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

– Režiseri su, naravno, nelegitimni Šmit i maligni stranci, a njihove predstave, nažalost, podržavaju i opozicionari koji žele vlast po svaku cijenu – ocijenio je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je pojasnio da primarno misli na samoproglašenu predsjednicu Јelenu Trivić i plejadu opozicionih likova, koji podržavaju ideju da stranci ovladaju izbornim procesom, u nadi da će im obezbijediti pozicije u vlasti.

– Niko nema ništa protiv kontrole u cilju fer i poštenih izbora, ali da to rade stranci zahvaljujući njihovim programima i skenerima, e pa to možete gledati u Tunguziji! Čak ni tamo – rekao je Košarac za Srnu.

Prema njegovim riječima, to je opcija koju isključivo podržava opozicija, jer im trebaju strani skeneri i programi da ih dovedu na vlast, “kada im već nije prošla bruka i lakrdija na banjalučkom Trgu Krajine u izbornoj noći”.

Košarac je rekao da je SNSD ozbiljna politička partija, koja dobija podršku građana Srpske u svakom izbornom ciklusu.

– Ne strahujemo od izbornog procesa, jer smo snaga naroda Republike Srpske i naša politika je odraz narodne volje – napomenuo je Košarac.

Prema njegovim riječima, opozicija, s druge strane, svoju snagu crpi u OHR-u i zapadnim centrima moći.

– U prilog tome svjedoči i činjenica da su dali glas za Šmitov prijedlog izmjene izbornog zakonodavstva BiH, de fakto podržavajući namjeru da OHR i američka Ambasada kreiraju izbornu volju građana Srpske. Mi na to ne možemo i nećemo pristati – naglasio je Košarac.

On je naveo da je aktuelni saziv CIK-a BiH biran mimo zakonom definisanih propisa i procedura.

– Ako tome dodamo sve pokušaje destabilizacije Republike Srpske, napade na njen ustavni kapacitet i legitimno i legalno izabranog predsjednika Dodika… Gospodo, nismo politički naivni da ne vidimo šta je vaš konačni cilj – poručio je Košarac.

On je istakao da će Republika Srpska očuvati svoj izborni suverenitet i izbornu volju svojih građana.

– To pitanje ne smije biti predmet politizacije, već dužnost i obaveza svih njenih političkih predstavnika. Zato apelujemo na opoziciju da zajedno usvojimo izborni zakon Republike Srpske, koji će sprovoditi izborna komisija Republike Srpske na lokalnom i republičkom nivou – poručio je Košarac u izjavi Srni.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je Srpska odlučna da kreira novi izborni zakon Republike Srpske koji je u skladu sa ustavima Srpske i BiH, što znači ustavno pozicioniranje Republike, a ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Djeca najveće bogatstvo, budućnost i simbol slobode
Naredni članakPrikupljeno 3,610 milijardi KM javnih prihoda u 2023. godini