Ustavni sud BiH odavno nije kredibilna institucija s obzirom na to da su u dosadašnjoj praksi troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija donosili štetne odluke za Republiku Srpsku, poput one o neustavnosti 9. januara, Dana Republike Srpske, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

On je ocijenio da je Ustavni sud BiH u rukama onih koji ne žele dobro Republici Srpskoj.

“Činjenica da danas u Ustavnom sud BiH radi šest od devet sudija, odnosno da ne postoji nijedan srpski sudija, kao i da jedan sudija iz reda hrvatskog naroda još nije imenovan, dokaz je potpunog delegitimisanja i dodatnog urušavanja ove pravosudne institucije. Ako zaista misle da mogu bez Srba i Hrvata u Ustavnom sudu, onda je to potpuni nestanak BiH”, konstatovao je Košarac.

Potpuno je jasno, dodao je, da je Republika Srpska u pravu kada tvrdi da je političko upravljanje Ustavnim sudom od strane stranih i bošnjačkih sudija remetilački faktor, što je dovelo do toga da Ustavni sud BiH postane potpuno nekredibilna institucija.

“S pravom postavljamo pitanje da li uopšte Ustavni sud BiH postoji, budući da ne može da funkcioniše niti u Malom, niti u Velikom vijeću”, naveo je na “Instagramu” Košarac koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Krajnje je vrijeme, istakao je Košarac, da federalne strukture shvate da je neophodno što hitnije i bez odgađanja usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku važenja mandata stranih sudija.

“Na tome Republika Srpska odavno insistira, jer je to jedini mogući način da se vrati kredibilitet Ustavnog suda BiH. Ovi zakoni, takođe, proizilize iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, napomenuo je on.

Košarac, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a, ističe da je besmisleno da Republika Srpska predlaže nove sudije u Ustavni sud BiH bez usvajanja zakona.

“Zašto bismo mi birali nove sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske ako će se nastaviti sa odlučivanjem sa strancima u njemu, a odluke u pravilu usvajati na štetu Srpske?”, upitao je on.

Košarac je ukazao da to nije nikakva blokada iz Republike Srpske, već vrlo jasan i definisan stav.

“Jedina smo zemlja na svijetu koja nema zakon o Ustavnom sudu BiH i u kojoj stranci odlučuju u ovoj instituciji. To je apsolutno neprihvatljivo”, poručio je Košarac.

On je podsjetio da je Republika Srpska predložila dva modela rješenja, ali odgovora iz Federacije BiH /FBiH/ još nema.

“Zbog toga pozivam partnere iz FBiH da se uozbilje i da što hitnije usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku važenja mandata stranih sudija”, poručio je Košarac. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKalabuhov: Zbog spoljnog uticaja politička situacija u BiH komplikovana
Naredni članakSkidanje oznaka tajnosti – spoznaja novih činjenica o ratu u BiH