Republika Srpska i Srbija su na demokratski, kredibilan i diplomatski način upozoravale da će sramna rezolucija o Srebrenici imati negativne implikacije na odnose kako u BiH, tako i regionu, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Istakao je da većina svjetskih zemalja nije željela da učestvuje u toj igri Njemačke, SAD i drugih kosponzora.

– Pojedine zemlje ipak jesu. Među njima i Slovenija, Poljska i Rumunija. Njihova politička rukovodstva i predstavnici u UN ignorisali su argumentovane stavove Srpske i Srbije, slijepo slušajući Njemačku – naveo je Košarac.

Kaže da se te zemlje nisu obazirali na to što će, na osnovu falsifikata i podvala, satanizovati srpski narod i staviti mu etiketu koja mu ne pripada.

– Predlagači rezolucije dižu galamu zbog toga što su srpski ministri u SM BiH odbili dati saglasnost da državljani Slovenije, Poljske i Rumunije mogu glasati u BiH za izbore za Evropski parlament. Ne narušavamo njihova prava, jer im niko ne osporava mogućnost da glasaju u svojim zemljama. Niste digli glas protiv one bruke i sramote pred Generalnom skupštinom UN. Pa ne može to tek tako proći, ako želite da satanizujete srpski narod i podržavate falsifikovanje istorije – poručio je Košarac.

Podsjetio je da su upozoravali one, koji su na neustavan način i unilateralno predložili rezoluciju, da bi za BiH najbolje bilo da ovaj dokument bude povučen.

– Nisu poslušali. Samo glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazalo je da je većina svjetskih zemalja shvatila o kakvom se falsifikatu i manipulaciji radi, zbog čega nisu podržale rezoluciju. Činjenica da je rezultat glasanja bio 109 naprema 84, potvrđuje da je rezolucija nepotrebna i politički kontraproduktivna – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Zapad pokušava da u BiH nametne rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom i Dejtonom
Naredni članakVRIJEME: Sutra nestabilno, moguće lokalne nepogode