Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac prisustvovaće sutra u Sarajevu sastanku delegacije Savjeta ministara sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, te premijerima Hrvatske i Holandije Andrejom Plenkovićem i Markom Ruteom, koji će boraviti u zvaničnoj posjeti BiH.

Košarac je istakao da će ovo biti prilika da, kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara, apostrofira njene stavove u kontekstu EU puta i ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Rješenje svih otvorenih pitanja u BiH mora biti plod domaćeg dogovora, bez uplitanja stranaca”, poručio je Košarac.

On je naglasio da Republika Srpska insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će riješiti pitanje stranih sudija. Budući da je to jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Takođe, neosporno neophodan korak da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a – naveo je Košarac.

S obzirom na to da je put u EU definisani spoljnopolitički prioritet BiH, on je dodao da Republika Srpska smatra da pristup ovom pitanju treba da bude cjelovit, odnosno da se svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije rješavaju zajedno i u paketu.

– Srpska je opredijeljena za evropski put, uz puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije. Sve što je do sada urađeno na tom putu, imalo je podršku Republike Srpske. U suprotnom, BiH ne bi mogla napraviti iskorak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta – podsjetio je Košarac.

On je naglasio da postoje domaći politički kapaciteti za realizaciju neophodnih procesa, ali da je zastoj prouzrokovan zbog činjenice da su pojedine strukture iz FBiH i dalje pod snažnim uticajem međunarodnog faktora.

S druge strane, Srpska želi da otvoreno i na konstruktivan način razgovara o svim otvorenim pitanjima sa partnerima iz drugog dijela BiH, ali bez uplitanja zapadnih ambasada.

– Stranci kontaminiraju političke odnose u BiH. Faktor nestabilnosti i teret domaćem dogovoru su nelegitimni Kristijan Šmit, ambasador SAD-a Majkl Marfi i pojedine zapadne diplomate, koji šire maligni uticaj u BiH i ponašaju se suprotno odredbama Bečke konvencije, uplićući se u unutrašnja pitanja u ovoj zemlji – rekao je Košarac.

On je istakao da je najočigledniji primjer represije stranaca politički montiran proces koji se pred neustavnim Sudom BiH vodi protiv legitimnog i narodnom voljom izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Taj proces predstavlja ruglo pravne države i vladavine prava. Pod dirigentskom palicom /Majkla/ Marfija i /Kristijana/ Šmita, sudi se predsjedniku Srpske koji je svoj posao radio u skladu sa Ustavom – dodao je Košarac.

On je naglasio da politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima podršku građana i institucija Republike Srpske, te da je zasnovana na očuvanju mira i stabilnosti, poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma, dogovoru dva entiteta i tri konstitutivan naroda, te ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji, kao ključnim ciljevima djelovanja.

“Za razliku od ustavne politike institucija Srpske, pojedini predstavnici međunarodne zajednice konstantno krše Dejtonski sporazum i Ustav ove zemlje, žele da nameću rješenja, utiču na izbornu volju građana Srpske, te da se obračunavaju sa legitimno izabranim predstavnicima naroda. Posebno upozoravamo na činjenicu da Srpskoj žele da oduzmu imovinu, što je potpuno neprihvatljivo i antidejtonski”, dodao je Košarac za Srnu.

On je podsjetio da predsjednik Dodik, institucije Srpske i njeni predstavnici na zajedničkom nivou konstantno pozivaju političke strukture iz FBiH na unutrašnji dogovor bez uplitanja stranog faktora, te na vraćanje na ustavni dejtonski okvir u BiH.

– Posljednja potvrda proaktivnog pristupa rješavanju problema je dogovor koji su lideri političkih stranaka postigli u Laktašima. Očekujem da taj dogovor bude u potpunosti implementiran u skladu sa dogovorenom dinamikom, ali moramo biti oprezni, s obzirom na dosadašnju praksu u kojoj su se pojedine političke strukture iz FBiH povlačile iz pregovora pod pritiskom stranaca – naveo je Košarac.

On je naglasio da je ključno pitanje da se BiH obezbijedi da kreće ka EU na osnovu dogovora suvereno izabranih predstavnika naroda i uz puno uvažavanje dejtonskih nadležnosti i mehanizma koordinacije.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 21.01.2024. godine
Naredni članakRobni deficit u 2023. premašio 11 milijardi KM