Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama zajedno sa narodom i institucijama Republike Srpske utvrđuju određene stavove, implementiraju politike institucija, te zastupaju politiku Republike Srpske u Sarajevu, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da SNSD nije opterećen stavom o učešću u zajedničkim institucijama, ali jeste opterećen podaničkim odnosom dijela struktura koje dolaze iz FBiH prema ambasadoru SAD u BiH Majklu Marfiju i Kristijanu Šmitu.

– Ta struktura nema hrabrosti da sva rješenja donosimo na tragu političkih dogovora domaćih lidera, nego u pravilu traže mišljenje /šefa delegacije EU u BiH Јohana/ Satlera, Marfija i Šmita – rekao je Košarac novinarima, komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da je “skup stranaka u vlasti na nivou BiH na staklenim nogama”.

Prema njegovim riječima, “trojka” nema mehanizam niti mogućnost da suvereno vodi procese bez uticaja stranaca, dok predstavnici Republike Srpske imaju jasan politički stav o tom pitanju.

On je podsjetio na ranije tendencije da Savjet ministara preraste u “vladu BiH”, dodajući da ta ambicija postoji i dalje.

– Očigledno imaju ambiciju da i dalje potenciraju takvu vrstu odnosa. Savjet ministara ne može biti vlada – naglasio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠmit objavio ispravku nametnutog Izbornog zakona BiH; Odnosi se na članove CIK-a
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno sunčano, najviša temperatura do 25 stepeni