Republika Srpska je još jednom pokazala sposobnost da donosi odluke na demokratski način i u skladu sa Ustavom, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da je vidljiva politička odgovornost rukovodstva Republike Srpske da se o aktuelnim političkim temama i bezbjednosnim izazovima razgovara u najvažnijoj instituciji Srpske, kao i da sva rješenja treba da budu plod domaćeg dogovora i proizvod domaćih politika.

– To važi i za izborno zakonodavstvo Srpske, u čemu treba da učestvuju domaće političke snage kako vlasti, tako i opozicije. O demokratičnosti procesa najbolje svjedoči činjenica da će o Nacrtu izbornog zakona Srpske biti organizovana i javna rasprava kako bi sve zainteresovane strane mogle dati primjedbe i sugestije – rekao je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska ima izborni suverenitet, da je zasebna izborna jedinica i da može na zakonom predviđen način sprovoditi izbore.

Košarac je naveo da bilo kakvo nametanje rješenja neće poboljšati političke odnose u BiH, niti bilo kome donijeti dobro, ali i ukazao da se, nažalost, dio političke strukture u Federaciji BiH stavlja u funkciju rješenja koja nameću stranci, što je za Srpsku potpuno neprihvatljivo.

– Mi pozivamo na poštovanje Ustava i dejtonske strukture, prema kojoj je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Partneri smo za unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca – poručio je Košarac.

Košarac je ocijenio da je “crna mrlja” na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine bio nedostatak političke hrabrosti opozicije da zajedno sa vladajućom koalicijom odbije nametnuta rješenja nelegitimnog Kristijana Šmita, kao i da se javno usprotivi malignom uticaju američkog ambasadora Majkla Marfija, koji je usmjeren protiv Srpske i interesa srpskog naroda.

– U konačnici, nisu glasali za predložene zaključke, čime su potvrdili da su u avansu prema Šmitu i Marfiju. Očigledno im je ovaj dvojac neuporedivo važniji od srpskog naroda. A još očiglednije je da je najveći problem opozicije, kao i Šmita i Marfija, izborna volja građana Srpske koji stoje uz politiku predsjednika Dodika – naveo je Košarac za Srnu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaran: MUP Srpske maksimalno štiti predsjednika Republike
Naredni članakU nedjelju pomjeranje kazaljki jedan čas unaprijed