Republika Srpska ne odustaje od stava da je prioritetno pitanje usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o prestanku važenja mandata stranim sudijama, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minstara Staša Košarac.

Košarac je dodao da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara tražiti odgovor dokle je na tom pitanju došla Radna grupa i šta je sa prijedlogom koji su im dostavili ministri iz SNSD.

– Čuli smo različitu vrstu političkih nebuloza iz SDA koji opravdavaju činjenicu da u Ustavnom sudu treba da sjede stranci. U kojoj zemlji u Evropi sjede stranci i odlučuju? – upitao je Košarac.

Prema njegovim riječima, “to je model koji odgovara SDA i da se pokušava i dalje promovisati model da dva bošnjačka člana Ustavnog suda iz SDA i tri stranca u pravilu mogu donositi odluke”.

– Srpska uvijek nudi rješenja i cijenimo da se oko prijedloga koji dostavlja Republika Srpska trebaju okupiti i kolege iz FBiH i dati svoj stav. Zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku važenja mandata stranim sudijama treba da bude pitanje iz 14 ključnih prioriteta Evropske delegacije. I dalje izgleda postoje strukture koje ne žele da se o tome priča – naglasio je Košarac.

On je naveo da su prijedlog SDS-a podržali delegati SNSD-a i da on korespondira sa prijedlogom SNSD-a.

– Sutra ću na sjednici Savjeta miistara tražiti informaciju o tome dokle je došla Radna grupa iz domena pravosuđa o tome u kom domenu su tretirali zakon o Ustavnom sudu i zakon o prestanku mandata stranim sudijama koji je dostavio SNSD – rekao je Košarac.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Srbi imaju pravo da se okupe u Sarajevu (VIDEO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra svježije sa kišom