Složili smo se i ponovili da je Kristijan Šmit nelegalan, i da ne može donositi bilo kakve političke odluke u BiH, rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, na konferenciji za novinare poslije održanog sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske, liderima stranaka i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

 – Svi mi koji smo u zajedničkim institucijama implementiraćemo tamo stav Republike Srpske. Ponosni smo na tu činjenicu – istakao je Košarac. 

Ponovio je da su svi sa sastanka opredijeljeni da se afirmiše politika Republike Srpske.

– Institucije Republike Srpske su u kontinuitetu u skladu sa Ustavom donosile svoje propise, ukaze i da tako nelegalan čovjek u BiH ne može na ovakav način da se obračunava sa legalno izabranim predstavnicima Republike Srpske i njenim institucijama – poručio je Košarac.

Rekao je da je za Srpsku najavžnije pitanje zakon o Ustavnom sudu BiH, ističući da će sva kretanja u Savjetu ministara biti posvećena u tom kontekstu.

– Neće biti odlučivanja o bilo kojem zakonu ukoliko ne bude definisan zakon o Ustavnom sudu BiH koji obuhvata i pitanja stranaca – naglasio je Košarac.

On je poručio da se moraju uvažavati Republika Srpska i njeni stavovi, te da i na nivou BiH nema odlučivanja bez Srpske.

Komentarišući izjavu Saše Magazinovića iz SDP-a da predstavnici Srba koji su juče održali sastanak u Istočnom Sarajevu treba da budu kažnjeni, Košarac je upitao kako je to moguće?

– Kako je moguće da se uvijek kada se predstavnici srpskog naroda jasno nacionalno odrede nađe neki Srbin iz Federacije BiH da drži predavanje. Mi ćemo stati iza svakog našeg čovjeka – poručio je Košarac.

Konferenciju za novinare pogledajte ovdje.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Pokazali smo da Srpska funkcioniše institucionalno (VIDEO)
Naredni članakDodik: Potvrđivanje optužnice protiv mene je dobra vijest (VIDEO)