Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rkao je da je neizabrani stranac Kristijan Šmit intervencijom u izborno zakonodavstvo vratio BiH u rikverc, blokirajući postignuti napredak na putu ka EU.

Košarac je istakao da nelegitimni i neizabrani stranac Šmit ne može da nametne bilo šta u BiH, te da su njegove odluke ništavne i neprovodive, bez obzira na to što je u svojoj glavi umislio da je visoki predstavnik.

– Intervencijom u izborno zakonodavstvo, Šmit je ovu zemlju vratio u rikverc, podrivajući i blokirajući napredak koji smo postigli na EU putu. Ovo je klasično iživljavanje nad suverenitetom BiH i ozbiljan atak na mogućnost dogovora domaćih lidera – napisao je Košarac na Instagramu.

Prema njegovim riječima, Šmit nema nikakve veze sa Izbornim zakonom, sve i da jeste visoki predstavnik, a nije.

Šmitov čin je veliki šamar EU, posebno nakon odluke o otvaranju pregovora sa BiH, kaže Košarac koji je pozvao EU da se ogradi od Šmita i da konkretnim djelima pokaže da je međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnosti BiH, kako su to naveli iz Evropske komisije.

On je napomenuo da zakone u BiH donose parlamenti, u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH.

– Dakle, o Izbornom zakonu odlučuju institucije na nivou BiH i demokratski izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Sve drugo je protivustavno djelovanje i udar na ustavni poredak – rekao je Košarac.

Ukazao je da je zabrinjavajuće to što “Trojka” legitimiše Šmita i njegovo nasilje nad domaćim zakonodavstvom, a još više je poražavajuće da to isto radi opozicija u Srpskoj.

Јasno je, smatra Košarac, da savezništvo sa Šmitom traže isključivo oni koji svoje ciljeve ne mogu ostvariti kroz izborni proces.

– Srpska neće podleći pritisku, već će na ustavan način odgovoriti na Šmitovo nasilje. Dodatno, tražićemo stav UN i zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma o statusu i djelovanju Šmita, jer je apsolutno neprihvatljivo da ova štetočina u BiH boravi i dana više – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKlokić: Nametnutom odlukom BiH vraćena nekoliko koraka unazad
Naredni članakNović: Crni dan za demokratiju