Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da se najnovija rezolucija Evropskog parlamenta ne može posmatrati kao ozbiljan i kredibilan dokument, već da predstavlja klasični predizborni pamflet evropskih parlamentaraca uoči predstojećih izbora u ovom tijelu.

– S obzirom na to da ovaj kvazidokument obiluje neistinama, zaista je opravdano postaviti pitanje kredibiliteta ljudi koji sjede u Evropskom parlamentu – rekao je Košarac, komentarišući Rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se, između ostalog, poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Košarac je naglasio da su politike Republike Srpske mir, stabilnost, saradnja i tolerancija, te primjena Dejtonskog mirovnog sporazuma i poštovanje Ustava.

– Milorad Dodik nije političar sukoba, već lider koji legalno i legitimno brani prava Republike Srpske, zagarantovana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, apostrofirajući činjenicu da je Srpska potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njegova politika je ustavna, a ne secesionistička, kako to u bunilu pišu evropski parlamentarci – poručio je Košarac.

On je ocijenio da bi uvođenje evropskih sankcija predsjedniku Dodiku ili bilo kome drugome iz Republike Srpske dodatno narušilo političke odnose u BiH, ali i ovu zemlju udaljilo do puta ka EU.

– Zašto EU ćuti na činjenicu da nelegitimni visoki predstavnik i američka Ambasada pretvaraju BiH u koloniju? Zašto ćute na činjenicu da jedan stranac u ovoj zemlji nameće zakone iako je Ustavom definisano da zakone na nivou BiH može donijeti isključivo Parlamentarna skupština BiH? Zašto ćute na činjenicu da su nelegitimni Šmit i američki ambasador /Majkl/ Marfi dirigenti političkog procesa protiv legitimno izabranog predsjednika Dodika, koji je svoj posao radio u skladu sa Ustavom? – pita Košarac.

Prema njegovim riječima, nikakve sarajevske i zapadne percepcije nisu relevantne, niti zanimaju bilo koga u Republici Srpskoj.

– Političko Sarajevo ima konstantnu potrebu da lažno optužuje predsjednika Dodika i konstantno osporava Srpsku i njen ustavni kapacitet, ispunjavajući političke fantazije zapadnih diplomata, prvenstveno američkog ambasadora Majkla Marfija – dodao je Košarac.

On je naglasio da su politike usmjerene protiv Republike Srpske zapravo politike usmjerene i protiv BiH, jer bez Republike Srpske nema ni BiH.

Košarac je naglasio da je Republika Srpska konstruktivan partner za evropske integracije, uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije.

– Srpska na adekvatan i kredibilan način nudi rješenja za ispunjavanje obaveza na putu BiH ka EU. Јedino je Srpska tražila da se 14 ključnih prioriteta usvoji u paketu i integralno, a dosadašnji napredak na putu ka EU ne bi mogao biti ostvaren bez glasa i podrške Srpske – naveo je Košarac.

Komentarišući činjenicu da evropski parlamentarci osporavaju obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, Košarac je naglasio da Srpska tog datum slavi svoj rođendan i da niko nema pravo da joj to osporava.

– Srpska je nastala 9. januara 1992. godine u miru i na demokratski način. Nastala je kao rezultat potrebe srpskog naroda da se očuva na ovim prostorima, zaštiti svoj nacionalni identitet i slobodu u najezdi politika iz islamske deklaracije Alije Izetbegovića, koji je predviđao da BiH treba da bude dominantno muslimanska – naglasio je Košarac.

On je naveo da je tadašnje političko opredjeljenje srpskog naroda u BiH bilo opstanak u SFR Јugoslaviji, smatrajući da je to dovoljan okvir u kojem svi mogu živjeti.

– Preglasavanjem srpskog naroda, tadašnji muslimani i Hrvati su referendumom 1. marta, pod patronatom američke administracije, odlučili da BiH izdvoje iz tadašnje Јugoslavije, što je bio okidač za građanski rat – podsjetio je Košarac.

Govoreći o dijelu Rezolucije u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara je ocijenio da je posebno problematično to što evropski parlamentarci navijački pozivaju na pobjedu jedne strane, umjesto da apeluju na okončanje sukoba.

– To je najbolji pokazatelj strateških poruka i odnosa SAD i njihovih izvođača u EU. Nažalost, EU je zarobljena koordinatama koje joj daje Amerika, što je potpuno pogrešno. Vidljivo je da se sve više gubi povjerenje u ispravnost politike SAD-a i same EU, koje ima mnoštvo unutrašnjih problema – naveo je Košarac.

On je istakao da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, zahvaljujući odgovornoj politici predsjednika Dodika i rukovodstva Srpske.

– BiH ima status neutralne zemlje, jer Srpska zagovara neutralan pristup. Svrstavanje dijela FBiH na stranu Ukrajine ugrožava tu poziciju. Za Srpsku je to neprihvatljivo. Naš stav je da je potrebno dati doprinos prestanku sukoba i stradanja, te uspostavljanju mira, stabilnosti i saradnje – poručio je Košarac za Srnu.

Evropski parlament je u rezoluciji, koja je sinoć uvojena u Strazburu, ponovo pozvao da se uvedu “ciljane sankcije” protiv Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Srpske i Srbije “koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici”. U rezoluciji je zatraženo i da sve članice “osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropski savjet, te da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Savjetu”. 9. januara.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik sa Erdoganom o saradnji i realizaciji projekata u Srpskoj
Naredni članakCvijanović prisustvovala panelu na kojem je govorio Lavrov