Nijedan zakon u BiH ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH, to nije nikakav državni praznik kako ga u Federaciji BiH lažno predstavljaju, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– To je falsifikat, a ne praznik. Za Srpsku i srpski narod takozvani dan nezavisnosti BiH ne postoji, ni pravno, niti suštinski – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, za Srbe i Republiku Srpsku 1. mart nije i nikada neće biti praznik, već dan tužnog sjećanja na stradanje srpskog naroda u BiH, dodajući da se u FBiH danas proslavlja dan koji asocira na ubistvo, mržnju, strahote i progon Srba.

– Ovaj tragični datum je bio okidač za užasni građanski rat i ne postoji nijedan razlog da se 1. mart pominje u bilo kojem drugom kontekstu – naveo je Košarac za Srnu i dodao da u percepciji srpskog naroda 1. mart može biti isključivo dan žalosti.

Košarac je istakao da je proslavljanje 1. marta sramna provokacija, necivilizacijski čin slavljenja prolivene srpske krvi i tragedija koje su nakon toga uslijedile, dodajući da je 1. mart dan kada je srpski narod preglasan, kada su napadnuti srpski nacionalni simboli i dan kada je svirepo ubijen srpski svat Nikola Gardović na Baščaršiji, samo zato što je bio Srbin.

– Neshvatljivo je da iko u svijetu slavi početak rata. Možda je to i najbolji pokazatelj paradoksa ove i ovakve BiH, neželjene i prinudne – rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je podsjetio da je Republika Srpska rođena 9. januara 1992. godine, u miru i na demokratski način, te dodao da je ona odraz ljubavi i potrebe da srpski narod živi u miru i slobodi.

– Tog datuma sa ponosom slavimo Dan Republike Srpske, rođendan naše otadžbine – naglasio je Košarac.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Antaliji počeo Diplomatski forum; Prisustvuju Dodik i Cvijanović
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno sa kišom