Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je na uticaj američke administracije na pravosuđe BiH, navodeći da su oni birali sudije i tužioce koji će u Sudu BiH voditi potpuno kontaminiran i politički zasnovan proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On smatra da je nedavni dolazak u BiH pomoćnika državnog sekretara SAD DŽejmsa O`Brajena podstakao da se ubrza potpuno kontaminiran i politički zasnovan proces u Sudu BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Košarac navodi da je vidljivo da je dolazak O`Brajena uticao na to da se promijeni sudija i da se predmet da sudiji koji je ostrašćen.

– Ne možete mi reći da neko nije politički ostrašćen ako je bio pomoćnik komandanta brigade ili pomoćnik ministra, iako nije imao stranačku ulogu. Naravno tu postoji ostrašćenost da upravo Bošnjaci sude Dodiku – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je upitao kako je moguće da ne postoji nijedan drugi sudija, osim Bošnjaka, Mirsada Strike i Sene Uzunović.

Košarac je rekao da su oni koji su pisali optužnicu neosnovano imali te elemente da vide koje će sudije da sude Miloradu Dodiku.

– Oni na ovakav način sude BiH – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, vidljivo je bilo da se želi ubrzati kako bi se što prije došlo do procesa, prije svega čitanja optužnice, a kasnije i okončanja samog procesa.

– Kako vjerovati ljudima koji su bili u takozvanoj Armiji BiH, a danas u pravosudnim institucijama? Kako vjerovati ljudima koji su imali angažman u SDA, a danas sude predsjedniku Dodiku? To govori o uticaju američke administacije na pravosuđe BiH i da su oni birali sudije i tužioce koji će taj postupak voditi, to je sigurno – rekao je Košarac.

On je ponovio da je Dodik svoj posao radio u skladu sa Ustavom Republike Srpske na zakonit i ustavan način.

Prema njegovim riječima, jasno se manifestuje potreba američke administracije koja očigledno u BiH pravi koloniju.

– Vidljivo je da se želi narušiti koncept koji zagovaramo, a to je dogovor političara u BiH bez stranaca – zaključio je Košarac.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra toplo i promjenljivo
Naredni članakGoganović: O pitanju NATO integracija u BiH ne postoji politički konsenzus