Kristijan Šmit je glavni uzročnik nestabilnosti u BiH. Promotor bezakonja i turista sa lažnim identitetom visokog predstavnika uvijek koristi argument sile i u konstantnoj je potrebi da se miješa u unutrašnja pitanja, čime dodatno kontaminira odnose u BiH.

– Ko je Šmit i sa kojim pravom on plaši javnost novim konfliktima ako OHR i strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH? On je obična kukavica koja zastrašivanjem i ratnohuškačkom retorikom nastoji da opravda svoj nelegitimni status i nelegalni boravak u BiH. Odavno je izašao iz okvira jednog turiste, a sve češće izlazi iz okvira zdravog razuma – smatra Košarac.

Otkud Šmitu mandat da govori o demokratskom društvu, dodaje Košarac, kada je upravo on personifikacija nasilja nad pravom i demokratijom? Cilj nelegalnog i nelegitimnog stranca je da utiče na zakonodavni postupak u Parlamentarnoj skupštini BiH i da daje sugestije onima koji su nekada slijepo slušali visoke predstavnike, a danas se bespogovorno povinuju volji običnog uzurpatora.

– Svojim nelegalnim i nelegitimnim statusom prouzrokovao je da jedna strana u FBiH traži podršku u njemu i zapadnim ambasadama, umjesto da bira unutrašnji dogovor. To je loše rješenje za BiH – poručio je Košarac.

Ističe da je Republika Srpska demokratsko društvo i u potpunosti afirmiše dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Srpska funkcioniše institucionalno.

– Ona ima demokratske izbore na kojima građani slobodnom voljom biraju političke predstavnike. Srpska ima legalne i legitimne institucije, koje donose odluke u skladu sa Ustavom i Dejtonom. Demokratski kapacitet Srpske je trn u oku stranca Šmita, koji želi samovlašće i potpunu pokornost njegovim nastranim željama. Kada predsjednik i institucije Srpske odlučno kažu NE takvim bolesnim ambicijama, Šmit i grupa zapadnih ambasadora, zajedno sa lokalnim izvođačim radova, montiraju sudske procese i pokreću političke progone zvaničnika Srpske – kaže on.

Smatraa da je osnovni cilj političkih neprijatelja da uruše i razvlaste Srpsku.

– Neće uspjeti u svom razbojničkom pohodu i namjeri da nam otmu imovinu! Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim sporazumom. Ona pripada Srpskoj i FBiH. Zna to i Šmit, kao što zna i šta će uslijediti ako se drzne da dirne u imovinu! – poručio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian sutra dočekuje Tuzla siti
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 13.09.2023. godine