Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem.

Na sastanku je razgovarano o evropskim standardima koje Republika Srpska, Federacija BiH i institucije na nivou BiH implementiraju u energetskom sektoru.

Ministar Košarac informisao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovskog o aktivnostima na organizaciji predstojećeg sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice, koji će početkom jula biti održan u Banjaluci.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa, s fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Usaglašeno je da je neophodno do kraja godine usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH, u koordinaciji i saradnji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovski podržao je i pohvalio aktivnosti institucija Republike Srpske na donošenju regulativa u vezi sa sertifikatima o porijeklu iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti da sertifikati izdati od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske budu priznati i trgovani na tržištu EU.

Na današnjem sastanku definisane su buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, a koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Savjeta ministara BiH, u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH.

Ministar Košarac takođe je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakIsplaćeno 3.038.723 KM za premije za mlijeko
Naredni članakVREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad