Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da BiH ugrožavaju isključivo oni koji pod pritiskom zapadnog faktora napuštaju unutrašnji dogovor i zagovaraju antiustavna i antidejtonska rješenja.

Košarac je ocijenio da je najveći faktor stabilnosti za BiH dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz djelovanje u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

– To je politička realnost u ovoj zemlji koju neće promijeniti nastojanja raznih “Bećirovića”, “Konakovića” i drugih da lobiraju za NATO integracije BiH po bjelosvjetskim forumima, bezbjednosnim konferencijama i skupovima, demagoški tvrdeći da je ovaj vojni savez faktor stabilnosti za BiH – naglasio je Košarac.

On je upitao kako NATO može biti faktor stabilnosti kada jedan od tri konstitutivna naroda u BiH ne prihvata i nikada neće prihvatiti članstvo u toj alijansi.

– Da li u BiH pokušavaju primijeniti koncept pojedinih zemalja koje bi trebalo da postanu članice i EU i NATO-a, usljed globalne krize i izazova? – upitao je Košarac.

Košarac je ukazao da, ako je to slučaj – Republika Srpska nije i neće biti partner.

– Јasno smo rekli da smo za saradnju sa NATO-om i ne umanjujemo taj kapacitet, ali članstvo nije i neće biti stvar pregovora. BiH neće u NATO, jer Srpska neće dati saglasnost za to – naveo je Košarac na Instagramu.

Prema njegovim riječima, to što predstavnici “trojke” pričaju o, tobože, članstvu u NATO-u, kao prioritetnom i usaglašenom rješenju, nije odraz realnog političkog stanja u BiH.

– Prepoznali smo da koriste istu matricu kao devedesetih godina, pričama o ugroženosti, nestabilnosti i slično. BiH ugrožavaju isključivo oni koji pod pritiskom zapadnog faktora napuštaju unutrašnji dogovor i zagovaraju antiustavna i antidejtonska rješenja  -zaključio je Košarac.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakTim ljekara UKC Srpske sutra putuje u Hag, u srijedu pregled generala Mladića
Naredni članakRaspisan konkurs za đačke literarne i likovne radove o temi “Porodica humanosti”