Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac povukao je sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara tačke koje se tiču sektora poljoprivrede, a koje na prethodnoj sjednici nisu dobile podršku Ministarstva inostranih poslova.

Riječ je o Nacrtu izvještaja o realizaciji Strateškog plana ruralnog razvoja BiH /2018-2021/ – Okvirni dokument u 2019. godini, Izvještaju o realizaciji Mape puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u BiH i Informaciji o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenja acquisa za oblast ribarstva i akvakulture.

Košarac je rekao Srni da su ministru inostranih poslova Biseri Turković bili sporni zaključci pomenutih tačaka, jer je u njima jasno definisana uključenost entiteta, s obzirom na to da je sektor poljoprivrede u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH.

– Namjera Bisere Turković bila je da se iz zaključaka tačaka koje se tiču poljoprivrede ukloni vidljivost Republike Srpske. To je apsolutno neprihvatljivo! Bisera i ine Bisere moraju da shvate da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije i neće biti centralni organ, niti će na bilo koji način ignorisati ustavnu poziciju Republike Srpske i nadležnosti koje joj pripadaju – poručio je ministar Košarac.

On je ponovio da neće odustati od striktnog poštovanja ustavnih i zakonskih nadležnosti, te pune saradnje i najvišeg stepena usaglašavanja sa nadležnim ministarstvima i institucijama Republike Srpske kada su u pitanju oblasti iz primarne ustavne nadležnosti entiteta.

– Ne pada mi na pamet da korigujem zaključke i ispunjavam puste želje bošnjačkih političkih struktura o ministarstvu poljoprivrede na nivou BiH. To se neće dogoditi! Bez stavova i uključenosti institucija Republike Srpske nema nikakvog kretanja ili donošenja bilo kakvih odluka, čak i po cijenu da tačke koje sam povukao sa današnje sjednice nikada ne budu usvojene – zaključio je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUtvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju
Naredni članakUpozorenje: Lažni policijski rukovodioci pokušavaju prevariti građane