Kopriva se najčešće bere u proljeće, kada je biljka najbogatija hranjivim tvarima. Najbolje vrijeme za berbu je prije nego što počne cvjetati, jer ih tada listovi sadrže najviše.

Od davnina su poznata njena ljekovita svojstva koprive pa da navedemo samo neka, piše Jutarnji.hr.

Odlična je za podsticanje izlučivanja toksina iz tijela, pomaže u čišćenju bubrega, a koristi za i ublažavanje upala u tijelu.

Bogata je hranjivim tvarima: sadrži visoke nivoe vitamina (A, C, K) te minerala poput željeza, kalcija i magnezija. Može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi te se koristi kao pomoć u liječenju dijabetesa.

Dobra je za podsticanje cirkulacije, a smanjuje i simptome alergija kao što su kihanje, svrab i crvenilo kože. Dakle, razloga za branje koprive je više nego dovoljno.

Evo kako to učiniti.

Kada berete koprivu, nosite rukavice kako biste izbjegli ubode dlačica na listovima koje mogu izazvati iritaciju kože.

Najčešće se bere gornji dio biljke, odnosno mladi listovi i vrhovi izdanaka koji su svijetlozeleni. Možete koristiti makaze ili rukom pažljivo odrezati vrhove mladih izdanaka.

Nikako nemojte brati koprivu ako je taj dan ili dan-dva prije padala kiša.

Ako su vlažni, listovi će se sporije sušiti, što može dovesti do propadanja hranjivih tvari ili povećanog rizika od plijesni.

Listove koprive možete osušiti za kasniju upotrebu u čajevima ili kao dodatak jelima.

Za sušenje postoje dva osnovna načina:

Sušenje na vazduhu: Najjednostavniji način sušenja koprive je da je jednostavno ostavite da se suše na zraku. Možete raširiti listove na papiru ili krpi na suhom i prozračnom mjestu, daleko od direktnog sunčevog svjetla. Okrenite listove povremeno kako bi se ravnomjerno osušili. Ovaj postupak može potrajati nekoliko dana do sedmice dana, ovisno o uslovima sušenja.

Sušenje u rerni: Ako želite brže sušenje koprive, možete je sušiti u rerni. Postavite rernu na nisku temperaturu (oko 50-60°C) i raširite listove na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Povremeno provjeravajte listove i okrećite ih kako bi se ravnomjerno sušili. Ovaj postupak obično traje nekoliko sati, odnosno dok listovi nisu potpuno suvi.

Nakon što se kopriva potpuno osuši, možete je pohraniti u staklenke ili vrećice za čuvanje hrane kako bi zadržala svježinu.

Osušenu koprivu možete koristiti za pripremu čajeva, dodatak jelima ili sastojak u raznim receptima. Važno je osigurati da se listovi potpuno osuše prije pohrane kako bi se spriječilo kvarenje ili razvoj plijesni.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPrirodno i jeftino rješenje za brz oporavak biljaka nakon mraza
Naredni članakTužilaštvo BiH o velikoj akciji u tri grada