Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić i članovi Zajedničke komisije Radovan Kovačević i Mia Karamehić – Abazović učestvovali su na 70. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije, koje je, u okviru parlamentarne dimenzije španskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, održanom u Madridu.

Plenarno zasjedanje svojim obraćanjima otvorili su predsjedavajući Senata Kraljevine Španije Pedro Rolan Ojeda i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Španije Francina Armengol Socia, saopšteno je iz PS BiH.

U raspravi o rezultatima španskog predsjedavanja Savjetom EU, učesnicima se obratio ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares Bueno.

U diskusiji, u kojoj je značajan broj učesnika podržao proces proširenja EU, naročito na zemlje Zapadnog Balkana, obratila se i članica Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Mia Karamehić-Abazović.

Naglašavajući značaj procesa proširenja, posebno brzog otvaranja pretpristupnih pregovora s BiH, članica Zajedničke komisije Karamehić-Abazović rekla je kako sve političke stranke i narodi u BiH imaju potpuno isti cilj – punopravno članstvo u EU, što će, kako je rekla, biti ključno ne samo za BiH nego i za region i EU.

Ističući kako BiH pruža podršku svim zemljama regiona na zajedničkom putu prema članstvu u EU, Karamehić – Abazović izrazila je čvrsto uvjerenje da BiH i region pripadaju EU porodici i da će proširenje EU na Zapadni Balkan obezbijediti geografsku, bezbjednosnu, ekonomsku i geopolitičku korist od najveće važnosti za budućnost EU.

U zaključnom obraćanju na kraju sesije o španskom predsjedavanju, španski državni sekretar za EU Paskal Navaro istakao je kako se slaže s procesom proširenja EU, te dodao da razumije teškoće BiH i da BiH može računati na podršku Španije na evropskom putu.

Završni dan 70. plenarnog zasjedanja KOSAC-a obilježila je rasprava na temu situacije u Ukrajini i odnosa s EU, u okviru koje se učesnicima obratio i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić.

Ćosić je rekao da pozdravlja ostvarenja koja Ukrajina, uprkos svim otežavajućim okolnostima, postiže na svom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Istovremeno, posebno se zahvalio svima koji naglašavaju značaj integracije BiH, kao i zemalja Zapadnog Balkana, te ocijenio da potencijali BiH i svih zemalja regiona mogu doći do punog izražaja tek u EU, koja je, kako je rekao Ćosić, i bezbjednosni okvir za zemlje Zapadnog Balkana.

Upozoravajući na to da, kako je naveo, svaki zastoj otvara vrata opasnostima kojima smo izloženi u najnovijim globalnim geopolitičkim potresima, ali i porastu evroskepticizma u BiH, Ćosić je izrazio uvjerenje da bi određivanje datuma otvaranja pregovora bio čin mudrosti i vizionarstva od velikog značaja za BiH, kao i za EU u cjelini.

Učesnici 70. plenarnog zasjedanja KOSAC-a pozdravili su Paket proširenja za 2023. godinu, kao i preporuke Evropske komisije za BiH, te ponovili podršku Zapadnom Balkanu, izraženu u Solunskoj agendi i Planu rasta za Zapadni Balkan.

Pozvali su zemlje kandidatkinje da pojačaju svoje reformske inicijative uz pomoć EU, posebno u području vladavine prava.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakSIPA pretresa na 11 lokacija
Naredni članakAkcija rasvjetljavanja atentata na Živkovića