Ostavljanje čaše vode na noćnom ormariću relativno je uobičajena praksa. Ako se probudite žedni usred noći ili jutra, bićete zahvalni na lako dostupnoj tečnosti. Ali, da li je ova praksa zaista dobra za vaše zdravlje?

Iako voda nema rok trajanja i ne može da se pokvari, trebalo bi dva puta razmisliti prije nego što se odlučite da pijete vodu koja je stajala tokom noći. Doktorka Keli Džons-Arbor iz „National Capital Poison Center“ otkrila je šta može da se dogodi ako pijete vodu koja je „prenoćila“.

Kontaminacija

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u vašu čašu vode. Staklo je osjetljivo na kontaminaciju prašinom i insektima.

Iako, vaše tijelo probavlja insekte baš kao i bilo koju drugu hranu, mnogima neće biti drago kada čuju da ispijanjem vode iz čaše koja je stajala tokom noći može da proguta i neki insekt.

Međutim, istraživanja pokazuju da se otrovne hemikalije mogu pronaći u kućnoj prašini, a s vremenom je uzimanje velikih količina povezano sa zdravstvenim problemima.

Gorak ukus

Ako ste ikada popili čašu vode koja je ostavljena tokom noći, možda ste primetili suptilnu razliku u ukusu. To je zato kada ostavite čašu vode tokom noći, gasovi u vazduhu uključujući ugljen-dioksid se otope u vodi. Tako se ugljen-dioksid pretvara u ugljeničnu kiselinu i voda postaje gorka.

Bakterije

U našim ustima postoji oko 700 vrsta mikroba, a pijenjem iz čaše rezultiraće povratnim ispiranjem odnosno voda će se pomiješati s bakterijama u vašim ustima prije nego što se vrate u čašu.

Iako je mala vjerovatnoća da će naše bakterije izazvati štetne efekte ako ponovno iskoristimo flašu ili čašu s vodom nakon što smo je ostavili preko noći, te klice mogu biti štetne za druge ljude i obrnuto.

Dakle, koliko je zapravo loše piti vodu koja je stajala tokom noći?

Pitka voda koja je stajala tokom noći uglavnom mijenja ukus, ali ne i bezbjednost vode za piće. Stvari koje bi vam se mogle činiti odvratnima mogle bi dospjeti u vašu čašu, poput insekata i prašine, ali one su vjerovatno bezopasne, prenosi Klix.ba.

„Uopšteno, iako voda možda neće imati tako dobar ukus ako je ostavite preko noći, malo je vjerovatno da će se neko razboljeti. Uglavnom je sigurno piti vodu koja je ostavljena preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode“, navodi za kraj dr Džonson-Arbor, a prenosi RTCG.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZašto se kiseli kupus kvari?
Naredni članakKako efikasno očistiti zagorjelo posuđe?